Новаковић Бурсаћ: Циљ напада - обесправљивање Срба и сламање Српске

Срна
Новаковић Бурсаћ: Циљ напада - обесправљивање Срба и сламање Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Вишеструке провокације и пријетње највишим званичницима Републике Српске и српском народу дио су ширег наратива који се у БиХ развија већ годинама, а који коријен има у општој дехуманизацији Срба као аутохтоног и конститутивног народа у цијелој БиХ, изјавила је Срни делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Бурсаћева је истакла да напади на повратнике и грађане који су се враћали са протеста у Добоју и скрнављења гробаља и цркава широм Федерације БиХ имају шири и дневнополитички контекст, али исти коријен и исти циљ - обесправљивање Срба и сламање Републике Српске.

- Шири контекст је резултат наратива који се у БиХ развија годинама, а коријен има у општој дехуманизацији Срба као аутохтоног и конститутивног народа у цијелој БиХ, наметању кривице за све невоље у 20. вијеку, ревизији историјских чињеница - од краља Стефана Првог Твртка Котроманића, па до Гаврила Принципа и чињеница о протеклом рату - указала је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, то су покушаји свођења српског народа и Републике Српске у оквире и позиције из којих стално морају да се бране истина и стечена права, односно да се кроз исцрпљивање, лажне историје и наративе створи амбијент за развлашћивање и обесправљивање Срба у БиХ и Републике Српске.

- У дневнополитичком смислу је више него очигледно да бошњачко-муслиманско политичко мњење нема одговоре, нити ставове о чињеници да се ова земља покушава претворити у пуни и стварни протекторат, осим подршке, јасног и жучног навијања за одређене актере који би да се наметањем закона и политичким прогоном предсједника и других функционера Републике Српске обрачунају са легитимним и легалним политичким циљевима Срба и дођу до својих циљева - унитарне БиХ у којој би два од три конститутивна народа била обесправљена - рекла је Бурсаћева.

Она је напоменула да у том контексту људи који представљају и подржавају легитимне и легалне политичке циљеве Републике Српске и Срба у БиХ као конститутивног народа бивају мета свих могућих напада, о којима готово у правилу све наметнуте правосудне институције ћуте показујући тиме за који циљ су биле наметнуте.

- Сви напади и покушају развлашћивања и обесправљивања једноставно неће проћи, имајући на уму да су право, правда и што је најважније - истина кључни аргументи за борбу Републике Српске и српског народа на овим просторима, за опстанак и развој на својој земљи и у својој држави, да грађани добро разумију о чему је ријеч и да су политички представници нашег народа сложни и увезани у чврсту линију одбране права Републике Српске - од локалних заједница, до Предсједиштва БиХ и предсједника Републике - рекла је Бурсаћева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана