Новаковић Бурсаћ: ЦИК није имала право да самовољно распакује процедуру

Срна
Новаковић Бурсаћ: ЦИК није имала право да самовољно распакује процедуру

САРАЈЕВО - Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да утврђивање изборних резултата не значи да је Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ имала право да самовољно, без ичијег приговора, распакује процедуру, примијени погрешну оцјену исправности листића "и уради то што је урадила".

Након што је предсједник ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић данас изјавила да ће у понедјељак, 1. јула, бити организовано жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Новаковић Бурсаћева је за Срну указала да је одлука о потврђивању резултата за избор делегата јединствена.

"Ако се поништава одлука на којој је моје име, онда је поништена и она на којој су имена Николе Шпирића, Средоја Новића, Радована Ковачевића и Желимира Нешковића, што значи да се поништила цјелокупна процедура", нагласила је Новаковић Бурсаћ.

Према њеним ријечима, образложење рјешења Суда БиХ којим се одбија жалба СНСД-а и потврђује одлука ЦИК БиХ, правно и суштински гледано, "не би прогутао ни пас с маслом, али ево има их који ово масло са радошћу кусају".

Новаковић Бурсаћ је навела да јој је прилично дегутантно коментарисати "правне одлуке" Суда и ЦИК-а БиХ, посебно јер је се тичу, али да због реда и принципа којих се држи износи чињенице због оних из ПДП-а "који кликћу о `правди`".

Она је истакла да је по добијању резултата из Народне скупштине Републике Српске, ЦИК могао само да их утврди јер није било никаквог приговора на спроведени поступак гласања за делегате.

"Да је било приговора на проведени поступак у Народној скупштини Републике Српске, ЦИК је евентуално могао да установи неку неправилност и цјелокупан процес врати у Народну скупштину. Једна од лудости које је у овом случају смислила и проводи ЦИК јесте да потврђује исправност процедуре, али уз њихову интервенцију на једној од листа, што је потпуна правна шизофренија", навела је Новаковић Бурсаћ.

Истичући да се процес или потврђује, или одбацује, она је нагласила да утврђивање резултата не подразумијева самовољно оцјењивање /не/исправности било ког гласачког листића.

Према њеним ријечима, бројање листића је дио процедуре, чак и да су имали право да утврђују исправност гласачког листића, он је неисправан што је констатовало осам од укупно девет чланова комисије за избор делегата.

"Против је био само /Игор/ Црнадак који је, као члан Комисије за спровођење избора, био најжешћи заговорник стриктне примјене прописане процедуре гласања из Упутства, иначе члан странке доказано спремне да прогута сво масло које им замуљају наредбодавци - од злоупотребе личних трагедија, болесних људи и кисика, прославе побједе уз дјечије шампањце, Бењамине и њених кугли", навела је Новаковић Бурсаћ.

Она је додала да "све то стаје под прогресивну демократску капу празних поданичких глава".

Предсједник ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић изјавила је данас да ће у понедјељак, 1. јула, бити организовано жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Суд БиХ одбио је раније жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а која је крајем маја поново признала листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Из Комисије је раније речено да су добили рјешење Суда БиХ којим се одбија жалба СНСД-а, односно потврђује одлука ЦИК-а о потврђивању резултата посредних избора за Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана