Новац перу у пословима с некретнинама

Маријана Миљић Бјеловук
Новац перу у пословима с некретнинама

САРАЈЕВО - У легалне новчане токове у БиХ у 2023. убачено је 13,63 милиона марака нелегално стеченог новца, што је два и по пута мање него годину раније.

У извјештају Агенције за истраге и заштиту (СИПА) за прошлу годину наведено је да је истрагама кривичних дјела прања новца утврђено да је кроз финансијски систем БиХ у легалне новчане токове убачено 13,63 милиона марака нелегално стеченог новца, док је причињена материјална штета од пријављених кривичних дјела износила 5,43 милиона марака.

Према ранијим извјештајима СИПА, у легалне новчане токове БиХ у 2022. години убачено је 35,19 милиона марака нелегално стеченог новца, док је причињена материјална штета од пријављених кривичних дјела прања новца износила 14 милиона марака.

У легалне новчане токове у 2021. години убачено је 10,9 милиона, а 2020. и 2019. године 12,9 милиона, односно 12,1 милион КМ. Ти подаци показују да је у посљедњих пет година у 2022. откривено највише опраног новца у легалним новчаним токовима.

- Из надлежности СИПА вођено је шест финансијских истрага. Овој врсти истрага посвећена је нарочита пажња, а иако није формирана посебна унутрашња организациона јединица која би се бавила овим истрагама, извршена је прерасподјела постојећег кадра - наведено је у извјештају СИПА за прошлу годину.

Економисти истичу да истражне агенције својим радом доприносе смањивању количине нелегално стеченог новца у легалним финансијским токовима.

- Потребно је смањити маневарски простор и могућности за остваривање прихода на нелегалан начин. Ту појаву немогуће је у потпуности сузбити, поготово ако узмемо у обзир чињеницу да је БиХ протекторат са јако лабавим системима контроле. Имамо низ информација да су, посебно у послијератном периоду, управо странци били ти који су користили БиХ за прање новца. Временом, како се ситуација мијењала, и износ опраног новца се смањивао - казао је “Гласу” економиста Александар Љубоја.

Наглашава да је потребно наставити снажну борбу против убацивања нелегално стеченог новца у легалне токове.

- С друге стране, нефункционалност саме земље и њена организација је таква да се покушава направити централизација управљања том борбом умјесто да се препусти онима који су најкомпетентнији, а то су нижи нивои - рекао је Љубоја.

Према информацијама добијеним од истражних органа, нелегални новац углавном се у БиХ убацује у послове са некретнинама, а Љубоја наглашава да је о том питању потребно бити скептичан.

- То су можда неки случајеви који су идентификовани или је то онај метод “држите лопова”, а велике нелегалне активности се дешавају на некој другој страни - закључио је Љубоја.

Извјештаји

Агенција за истраге и заштиту (СИПА) је у 2023. години радила на укупно 2.965 предмета који су се односили на откривање и истраживање кривичних дјела из надлежности Суда БиХ, од чега је 1.340 окончано или 45 одсто. Од укупног броја предмета, 1.291 је био истражни, а 1.674 обавјештајна.

СИПА је надлежним тужилаштвима у БиХ у 2023. години поднијела укупно 78 извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу против укупно 242 лица, од чега су 232 физичка, девет правних и једно Н. Н. лице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана