Новац на рачуну, зграде за ДКП у Подгорици ни на видику

Ведрана Кулага Симић
Новац на рачуну, зграде за ДКП у Подгорици ни на видику

САРАЈЕВО - Иако на рачунима БиХ стоји новац за куповину некретнине у Црној Гори за потребе домаћих дипломата, комисија ни након готово четири године није успјела чак ни да попише ни обиђе адресе на којима има објеката који би могли да послуже сврси.

Савјет министара БиХ је, наиме, почетком новембра 2018. године одобрио вишегодишњи капитални пројекат који се односи на куповину, адаптацију и опремање објекта за смјештај дипломатско-конзуларног представништва (ДКП) БиХ у Црној Гори, прецизније у Подгорици, а за те намјене одобрено је 1,5 милиона марака. Министри су затим, како је потврђено и у ресору иностраних послова на заједничком нивоу власти, у јануару 2020. усвојили одлуку о именовању комисије за куповину објекта у Подгорици.

Међутим, на путу им се, навели су у новом приједлогу о измјенама одлуке о именовању комисије у којем траже нови рок да заврше посао, испријечила пандемија вируса корона.

- С обзиром на пандемију и безбједносно-здравствене мјере које су биле на снази, чланови комисије су у 2020. извршили одређене активности када је ријеч о истраживању тржишта некретнина у Подгорици, али нису били у могућности сазвати састанак на којем би се размотриле понуде нити су могли обићи објекте с циљем избора најповољније понуде - наведено је у том приједлогу који је упућен у фазу консултација и који треба да добије зелено свјетло Савјета министара.

Објашњавајући због чега нису ни до данас успјели да заврше посао који им је повјерен, даље је наведено да се почетком 2021. године указала потреба за измјеном и именовањем три нова представника Министарства иностраних послова јер два члана нису могла да наставе рад у комисији због других обавеза, а један је преминуо усљед посљедица короне.

- У приједлогу одлуке су предложени нови чланови, а дефинисани рок за подношење извјештаја комисије измијенити тако да се ријечи 30. децембар 2020. замијене са 30. јун 2023. године - траже у МИП-у.

За реализацију те одлуке биће, додају, обезбијеђена средства из буџета МИП-а за чланове који су из њихових редова, а за остале представнике у буџету институције испред које су именовани, без навођења о којем износу је ријеч.

Да надлежни на заједничком нивоу власти, а понајвише у МИП-у, за готово пет година нису успјели да направе значајнији искорак и смање рачуне који на годишњем нивоу стижу на наплату, оцијенили су недавно и ревизори. У ревизији учинка “Управљање имовином и трошковима смјештаја у ДКП” су подвукли да су смањени трошкови за унајмљивање простора или зграда и накнаде за смјештај особља, али је то посљедица смањења броја особља, девизног флуктуирања због јачања евра, а не резултат активности МИП-а. И ту је скренута пажња на ситуацију када је ријеч о некретнини у Подгорици.

Кирије

БиХ има 56 ДКП-а, односно амбасаде, мисије и конзулате у свијету, а већина објеката није у власништву БиХ, него их изнајмљује. Раније анализе стања су показале да више од половине јединица у власништву БиХ није усељено, и то махом оне који су наслијеђене сукцесијом имовине бивше СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана