Нова верзија Закона о поријеклу имовине чека оцјене у републичким институцијама: Неће бити заштићених

Ведрана Кулага Симић
Нова верзија Закона о поријеклу имовине чека оцјене у републичким институцијама: Неће бити заштићених

БАЊАЛУКА - Нова расправа о потреби и начину испитивања поријекла имовине могла би ускоро да буде поведена у Републици Српској и то о приједлогу који је припремила Влада Српске.

Полемика о потреби доношења закона о испитивању поријекла имовине траје већ дуже вријеме у Српској, а опозиционе странке су својевремено у парламентарну процедуру биле упутиле приједлог закона који се односи на ту област, али он није добио довољну подршку.

Влада Српске је, на приједлог министра правде лани, половином новембра, именовала Радну групу за израду закона о испитивању поријекла имовине у којој су представници министарстава правде, финансија и унутрашњих послова, Правобранилаштва, Републичке управе за геодетске и имовинско правне односе, Пореске управе и Комисије за хартије од вриједности.

Ранијим програмом рада Народне скупштине било је предвиђено да закон стигне пред посланике још крајем прошле године, али то се није десило. У Министарству правде су истакли да је и пандемија вируса корона утицала на динамику активности у погледу конципирања и усвајања тог закона, али и додали да је завршена радна верзија.

Службеница за односе с јавношћу у Министарству правде РС Сања Џомбић је подсјетила да су се приликом израде радне верзије руководили прописима из земаља у региону, у највећој мјери Републике Србије.

Закон, како је истакла за “Глас Српске” није селективан према грађанима, односно не примјењује се само на неке групе грађана као што су именована и постављена лица, носиоци правосудних функција и други већ важи за све, јер су, како је додала, сви грађани Српске, према њеном Уставу и Европској конвенцији о заштити људских права и основних слобода, једнаки пред законом.

- Овим законом, који неће имати селективан приступ, жели се спријечити могућност да се имовина чији су стварни власници једна лица не води на трећим лицима и на тај начин њихова имовина не буде предмет контрола. За испитивање поријекла имовине биће надлежна Пореска управа, односно посебна организациона јединица, чијег руководиоца именује Влада - рекла је Џомбићева за “Глас Српске”.

На лицу које је власник имовине је, додала је, терет доказивања да је у складу са релевантним законским прописима стекло имовину у дијелу у којем увећање имовине није у складу са пријављеним приходима.

У Министарству правде нису прецизирали када би прва званична верзија закона могла да се нађе пред министрима, а касније и у парламентарној процедури, а може се очекивати да то буде у наредној години.

Потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић истакао је за “Глас Српске” да свако треба да докаже начин на који је стекао имовину и то није спорно.

- У протеклом периоду је било спорно да ли се то може радити ретроактивно или не. Треба нам здрава основа и на бази озбиљног договора - истакао је Петковић, који сматра да је дошло вријеме да се у Скупштини важни закони доносе консензусом и уз озбиљне дискусије.

Шеф посланичког Клуба ПДП-а у Народној скупштини РС Перица Бундало је подвукао да се ово питање мора ставити на дневни ред, али у тексту нема мјеста за популизам и заштиту било кога.

- Ово је важно питање које захтијева озбиљан системски приступ, без било каквих импровизација и једном за свагда треба ставити тачку на то. То је питање које је важан услов за будући развој - закључио је Бундало.

Под лупом:

 

* непокретности (стан, кућа, пословна зграда и просторије, гаража, земљиште...)

* хартије од вриједности

* удјели у правном лицу

* опрема за обављање самосталне дјелатности

* моторна возила, пловни објекти и ваздухоплови

* штедни улози и готов новац

* друга имовинска права

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана