Нова шанса за санацију кућа и станова

АНИТА ЈАНКОВИЋ РЕЧЕВИЋ
Нова шанса за санацију кућа и станова

БАЊАЛУКА - Због великог интересовања за унапређење енергетске ефикасности грађани као и микро, мала и средња предузећа у Српској добиће нову прилику за замјену дотрајале столарије те унапређење система гријања и изолације јер ће ускоро бити расписан јавни позив за додјелу новца који ће омогућити санацију домаћинстава. 

Истакао је ово за “Глас Српске” директор Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности РС Срђан Тодоровић наводећи да су у току техничке припреме за расписивање јавног позива. 

- На то нас је нагнало велико интересовање грађана који су се пријавили на јавни позив крајем прошле године, када је новац обезбиједила Европска комисија у БиХ. Планирамо и ове године наставити с тим активностима, а нови јавни позив биће финансиран средствима из наших извора. Због сезоне годишњих одмора тренутно је мањак капацитета, али очекујем да до краја године буде све завршено, од расписивања до избора кандидата - рекао је Тодоровић. 

Према његовим ријечима, у плану је подршка физичким и правним лицима, односно микро, малим и средњим предузећима. 

- За сада не могу конкретно рећи колико новца ће корисницима бити на располагању, то ће бити дефинисано јавним позивом - казао је он. 

Тодоровић је подсјетио на велико интересовање које је владало зимус, када је у игри било око шест милиона КМ за утопљавање домаћинстава и нешто више од два милиона за предузећа. 

- У питању је био пројекат Европске комисије у БиХ. Конкурс је важио до истека средстава и тих шест милиона КМ, колико смо имали за физичка лица, расподијелили смо за мање од мјесец дана. За то вријеме пристигло је више од 2.800 пријава грађана и од тога смо успјели исфинансирати нешто више од 1.300 захтјева. Број пристиглих пријава говори о важности и значају пројекта и то је један од разлога за нове активности - оцијенио је Тодоровић. 

Додао је да је већина уговорених радова увелико завршена. 

-  Од тих 1.300 одобрених захтјева, до сада је у потпуности завршено 1.100 пројеката. Извршене су контроле на терену и верификација средстава, за шта су били задужени инжењери из УНДП-а, након чега смо исплаћивали  средства. Остало је још нешто мање од 200 пројеката чији су корисници средстава поднијели захтјев за продужење рока јер нису успјели наћи извођаче. Рок за завршетак пројекта је 31. август и до тада ће сви морати завршити све оно што је и уговорено - појаснио је Тодоровић.

Подсјетио је да су грађани могли добити највише 5.000 КМ по пројекту, или 50 одсто уложених средства, те да су укупна улагања, грађана и донатора, премашила 20 милиона КМ. 

- То су значајна улагања у мјере енергетске ефикасности, уштеду енергије, смањење емисија штетних материја, што су обавезе Српске и БиХ. Европска комисија је за БиХ обезибједила још око четири милиона КМ која су планирана за исте намјене, али ће нам бити дозначена тек када буду постигнути одређени циљеви у земљи - додао је Тодоровић.  

Једноставне процедуре

Срђан Тодоровић каже да је конкурсна процедура јавног позива који је био усмјерен према грађанима била максимално поједностављена, наводећи да ће тако бити и у другом позиву.

- Опет ћемо радити по истом принципу, нећемо ништа мијењати. То су услови који су усаглашени са Европском комисијом које су они као донатори у највећој мјери и поставили. Грађанима ће бити омогућено да онлајн испуне све потребне податке - казао је Тодоровић. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана