Нова проблематична пресуда Уставног суда БиХ: Судије из Српске прегласане и због касарне у Билећи

Дарко Момић
Нова проблематична пресуда Уставног суда БиХ: Судије из Српске прегласане и због касарне у Билећи

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ на посљедњој пленарној сједници одржаној почетком овог мјесеца уважио је још једну апелацију БиХ, утврдио повреду права из члана 2. Устава и укинуо пресуду Врховног суда Републике Српске из октобра 2019. године.

Ово је и прва пленарна сједница на којој је учествовао новоименовани судија из Албаније Леди Бианку, али не и прва против воље судија из Републике Српске, јер су судије Миодраг Симовић и Златко М. Кнежевић дали изјаве о неслагању са одлуком већине. Они се нису сложили са пресудом којом је утврђено да је прекршено право на правично саслушање у грађанским и кривичним стварима и друга права која се односе на књижење касарне, полигона за обуку и стрелишта у Билећи на Министарство одбране БиХ. Према тој пресуди, Уставни суд БиХ је закључио да је прекршено право на правично суђење када је редовни суд арбитрарно тумачио одредбе закона и правилника и закључио да апеланткиња није испунила законски основ за упис права власништва у земљишној књизи и промјене права посједа у катастарском операту. У пресуди се даље наводи да је прекршено право апеланткиње на равноправност странака пред судом и да апеланткиња није имала једнак процесно-правни третман.

Према тврдњама наших саговорника, још једна одлука Уставног суда БиХ против воље судија из Републике Српске представља доливање уља на ватру политичке кризе која је и изазвана управо одлукама те правосудне институције. Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС и члан скупштинског Одбора за уставна питања Перица Бундало каже да се плаши да је Уставни суд БиХ отишао предалеко са пресудама којима се потпуно отворено и нескривено развлашћује Република Српска.

- Уставни суд БиХ постао је средство којим пробошњачке политичке партије спроводе своје циљеве. У прилог томе посебно иду пресуде у вези са пољопривредним земљиштем и шумама, при чему је посебна прича то што је Уставни суд БиХ у тим пресудама себи дао улогу законодавца наводећи у њима шта смију да садрже будућа законска рјешења у вези са том материјом, што је просто несхватљиво - каже Бундало.

Професор Правног факултета у Бањалуци и бивши судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић каже да више не види сврху сталног понављања да се Уставни суд БиХ претворио у правног Франкенштајна.

- Не желим да улазим у ту конкретну пресуду, јер је нисам прочитао, али тај суд је одавно изашао из домена права и претворио се у један извршни политички орган који поступа у складу са политиком једне стране у БиХ. А у складу са чијом политиком поступа, прије неколико дана је открио лидер СДА Бакир Изетбеговић када је отворено рекао да ће Уставни суд БиХ оспорити све што усвоји Народна скупштина Републике Српске. Једна таква изјава јако много говори о кредибилитету тог суда и одлука које доноси - каже Поповић.

Незадовољство

Одлуке Уставног суда БиХ којима је оспорио одредбе Закона о пољопривредном земљишту и Закона о шумама РС прелиле су чашу политичког незадовољства у Српској и изазвале жестока реаговања зато што су доживљене као директан удар на Српску. Обје те одлуке донесене су уз неслагање судија Златка М. Кнежевића и Миодрага Симовића, а суд се у обје одлуке позивао на своју одлуку из 2011. године донесену по апелацији бившег лидера СДА Сулејмана Тихића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана