Нова истрага у случају Aзре Башић

Глас Српске
Нова истрага у случају Aзре Башић

СТЕНТОН - Служба за здравље и породицу америчке државе Кентаки саопштила је јуче да је покренута истрага и о здравственој установи у којој је била запослена Aзра Башић која је ухапшена због ратних злочина почињених над српским цивилима током рата у БиХ, јавила је Срна.

У Служби је потврђено да је покренута истрага о здравственом центру "Танбарк", а дан раније истрага је отворена и у старачком дому у Стентону гдје је Башићева такође била запослена.

Управници обје установе изјавили су да провјером досијеа није откривен ниједан разлог због којег би одбили да запосле Башићеву која се крила под именом Изабела.

Управник дома у Стентону Кристи Кинг рекла је да нису имали никаква сазнања о њеној ратној улози и да су били изненађени када је откривен прави идентитет Башићеве.

Управник здравственог центра "Танбарк" у Лексингтону Конџуна Колијер истакла је да је Башићева радила у тој установи од 2003. до 2005. године у кухињи и као помоћник медицинске сестре.

Башићева је ухапшена 15. марта у Стентону на основу међународне потјернице коју је издао Суд БиХ због сумње да је као припадник Хрватске војске учествовала у мучењима и убиствима Срба у логорима у Дервенти од априла до јуна 1992. године. Судска расправа о њеном случају заказана је за 21. јун, а саслушање о изручењу за 22. август.

Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју. У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су застрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила. Наведене су изјаве Радојице Гарића и Драгана Ковачевића који су потврдили да је Башићева заклала Благоја Ђураша. Комшије Aзре Башић у Стентону рекли су да им је она испричала да је починила више убистава у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана