Нова дисциплинска тужба против Гордане Тадић

Срна
Нова дисциплинска тужба против Гордане Тадић

САРАЈЕВО - Канцеларија дисциплинског тужиоца поднијела је дисциплинску тужбу против тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић због тврдње да је на њу вршен притисак током састанка носилаца највиших правосудних функција у комплексу правосудних институција.

Тужба против Тадићеве поднесена је због дисциплинског прекршаја "понашање у суду или тужилаштву и изван суда и тужилаштва које штети угледу тужилачке функције", потврђено је за Бирн из Канцеларије дисциплинског тужиоца.

Из ове правосудне институције наводе да се тужба односи на наводе изнесене у јавној објави Тадићеве из априла ове године о садржају разговора и поводу одржавања састанка у просторијама Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ из јануара прошле године.

Тадићева је у објави навела како је почетком 2021. године присуствовала састанку са члановима ВСТС-а и с предсједником Суда БиХ Ранком Дебевцом, да је на састанку сачињен тонски запис, те изнијела и низ навода према којима су се чланови Савјета мијешали у тужилачке одлуке.

"О овом позиву, 20. јануара 2021. године, предмети Ранка Дебевца и Османа Мехмедагића под притиском ВСТС-а су требали бити пренијети на Кантонално тужилаштво Сарајево и не би било поступка против мене", навела је Тадићева у објави у којој је са изрезаном фотографијом насловне странице "Дневног аваза", на којој је написано да је предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија рекао да ко није грешан нема чега да се боји.

О овом састанку ни једна од три институције није извијестила јавност.

Тадићева је у октобру премјештена с позиције главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Дисциплинском тужбом из априла 2021. године, Тадићева је пријављена за немар или непажњу у вршењу службених дужности, односно за свјесно занемаривање обавезе и налога ВСТС-а да се предмети Тужилаштва распоређују у рад тужиоцима путем аутоматског система расподјеле предмета ТЦМС у периоду њеног мандата на функцији главног тужиоца.

На терет јој је стављено и пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима Савјета, а ова тачка се тиче пропуштања да као руководилац Тужилаштва БиХ, примјеном одредаба Закона о заштити тајних података, осигура покретање поступка персоналних безбједносних провјера особља ове институције које рукује тајним подацима, као и налога ВСТС-а да све правосудне институције у БиХ спроведу све обавезе и мјере наведеног закона.

Она се теретила и за понашање у Тужилаштву или изван њега, али је канцеларија дисциплинског тужиоца на припремном рочишту одустала од ове оптужбе, која се односила на нарушавање угледа правосуђа неоснованим захтјевом за исплату потраживања у вези с најмом стана, док је за преостале тачке спроведен поступак.

Због подривања демократских процеса на западном Балкану, САД су Тадићевој увеле санкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана