Носовић реизабран за предсједника Савеза логораша

СРНА
Носовић реизабран за предсједника Савеза логораша

БАЊАЛУКА- Анђелко Носивић и наредне четири године обављаће функцију предсједника Савеза логораша Републике Српске, одлучено је на данашњој изборној скупштини овог савеза у Бањалуци.

Нови предсједник Скупштине Савеза Милорад Митровић из Брчког, а потпредсједник Скупштине Савеза је Мирко Бабић из Требиња. На сједници су изабрани и чланови Предсједништва Скупштине и Надзорни одбор.

Носовић је нагласио да је основни циљ савеза логораша да баштини оно због чега и постоји, односно да брани истину и покаже српском народу шта су све доживјели и да нове генерације знају да се боре против зла и да одбране Српску.

"Према овој популацији треба имати достојанствен однос, а то се, прије свега, односи на здравствено осигурање, могућност лијечења и бањску рехабилитацију како би поправили своје здравље", рекао је Носовић новинарима у Бањалуци. Митровић је навео да је Савез логораша јединствен, а да им је подршка гостију вјетар у леђа да говоре о страдању српског народа од 1992. до 1995. године.

"Све је мање живих логораша, па тиме и свједочења. Надамо се да подршка институција неће остати мртво слово на папиру и да српска историја страдања на овим просторима неће отићи у заборав", рекао је Митровић. Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић нагласио је да Савез логораша Српске баштини тешку историју српског народа и да су они живи доказ и свједочанство свим свирепим ратним злочинима који су почињени над Србима на овим просторима од 1992. до 1995. године.

"У јавном простору, нажалост, видимо да српске жртве нису једнаке другим жртвама, а ови људи неумољиво свједоче и о бројци и свирепости свих оних ратних злочина који су над њима извршени", рекао је Ромић. Он је истакао да ће ови људи увијек имати подршку и прворазредни значај у очима предсједника Српске, али и других институција. П

редсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајић рекла је да је сарадња са Савезом логораша изванредна.

"Ми смо практично исто удружење, само полно раздвојени, али су и њихова и наша свједочења једнака. Били смо у истим логорима и казаматима који су држали припадници такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране", навела је Рајилићева. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је веома драгоцјена свака организација која баштини сегмент важне српске историје и вјековне борбе за слободом, опстанком и стварањем Српске.

"Са Савезом логораша и другим удружењима радимо низ значајних пројеката, прије свих ту је изградња централног спомен-обиљежја, а разговарамо са представницима свих удружења јер је важно свако њихово свједочанство о протеклим догађајима и ономе што су доживјели на својој кожи", рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана