Носовић: Предмет “Дудаковић” измјестити из Суда БиХ

Срна
Носовић: Предмет “Дудаковић” измјестити из Суда БиХ

БАЊАЛУКА- Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић сматра да недавни састанак бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића са ратним командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифом Дудаковићем у Бихаћу представља понижавање српског народа и српских жртава рата, због чега треба захтијевати да се предмет “Дудаковић” измјести из Суда БиХ.

-Крајње је неприхватљиво и понижавајуће да се Бећировић састане са Дудаковићем против којег се води процес пред Судом БиХ за ратне злочине почињене над Србима из западнокрајишких општина - изјавио је Срни Носовић.

Он је рекао да овај састанак само потврђује да је судски поступак против Дудаковића фарса правосуђа БиХ и међународне заједнице, јер ниједан злочин над Србима у БиХ није до краја процесуиран и злочинци нису изведени пред лице правде, а неће осудити ни Дудаковића.

-Треба замислити колика је ово иронија и понижење, да Бећировић прими Дудаковића, који је током напада на западнокрајишке општине јавно позивао да се све стреља, спали и уништи српско - истакао је Носовић.

Нагласио да је са тог простора протјерано више од 120.000 Срба, на стотине их убијено, те заробљено више од 400 српских војника и цивила који су мучени у логорима.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић састао се у недјељу, 6. августа, у Бихаћу са ратним командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифом Дудаковићем, коме се пред Судом БиХ суди за ратне злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине и одао му “признање за допринос у борби за одбрану БиХ”.

Атиф Дудаковић и 15 припадника и команданата Петог корпуса тзв. Армије БиХ оптужени су за злочине почињене над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Српски медији приказали су 3. августа 2007. године видео-снимке ратних злочина које су припадници муслиманских и хрватских снага починили над заробљеним српским цивилима и војницима Српске војске Крајине на подручју Баније и Цазинске крајине.

Још подробнији снимак приказан је 7. августа, а на њему се види како некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић наређује спаљивање српских села током акције која је трајала од 14. до 17. септембра 1995. године.

Дудаковић је и прије Погрома “Олуја” издавао злочиначке наредбе, па тако постоји и снимак на којем 14. априла 1995. године издаје наређење: “Пробој се мора извршити. Побити све што се испред вас нађе. Жао ми је што немате ножева... Одобравам и наређујем да се напријатељ уништи свим средствима. Ножем, бомбом, чакијом, зубима, удавити... Све имате право”.

Уз помоћ Оружаних снага Хрватске, те учешће авијације НАТО-а, Дудаковићеве јединице су током Погрома “Олуја”, злочиначке хрватске војно-полицијске акције, заузеле околна српска мјеста, те напале снаге Аутономне Покрајине Западна Босна лојалне Фикрету Абдићу.

Постоје непобитни докази да је током војних акција Дудаковић наређивао убиства заробљеника и паљење српских села.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана