“Носачи” често бољи од носилаца

Вељко Зељковић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Носиоци листа који су требали да “повуку” највећи број гласова и допринесу што бољем изборном резултату партија, које су их кандидовале на то престижно мјесто, углавном су обавили свој задатак, али било је и случајева када то неки нису успјели па су од њих више гласова имали и кандидати који нису били ни међу првих десет или чак они који су били на крају листа. Те кандидате жаргонски називају и “носачима” листа.

Када су у питању носиоци листа најбољи резултат, процентуално гледајући, остварио је Максим Скоко из Социјалистичке партије Српске Горана Селака.

Он је за своју странку освојио 82,15 одсто директних гласова, што је сигурно једним дијелом допринијело да ова странка у Гацку постане трећа по јачини. Скоко је иначе в.д. генералног директора РиТЕ “Гацко”. На другом мјесту је још један Селаков кадар, носилац листе у Вишеграду - Марко Ристић. Он је добио 71 одсто гласова листе.

Бронза припада једном од повратника у политику Игору Радојичићу, предсједнику покрета “Својим путем”. Он је добио 61 одсто директних гласова.

С обзиром да се изјашњава као Црногорац, баш као и Саша Чудић који у градску Скупштину поново улази са највећим бројем гласова добијеним као национална мањина, биће интересантно видјети како би се то могло одразити на формирање појединих скупштинских тијела у Бањалуци.

Ако се погледа број освојених гласова, количински, онда је ту рекордер доктор Владо Ђајић, директор УКЦ-а Бањалука. Као носилац листе СНСД-а у највећем граду Српске, успио је освојити чак 10.539 гласова, односно 32 одсто.

Ту је и још један рекордер, али у другој условно речено дисциплини. Више него импресиван изборни резултат остварио је и директор Завода “Др Мирослав Зотовић” Бањалука, доктор Горан Талић, коме је ово први пут да се нађе на некој од листа. Иако је био изузетно ниско рангиран, тек на тридесетом мјесту СНСД-ове кандидатске листе, успио је доћи до друге позиције, одмах иза Ђајића, освојивши 5.979 директних гласова, односно 28,5 одсто.

На овај начин остварио је бољи резултат и од министра у Савјету министара БиХ Срђана Амиџића.

И остали носиоци листа, по другим градовима и општинама, успјели су мање-више оправдати “број један” који им је дат да носе на дресу. Они су углавном освајали више од 20 одсто, а у појединим случајевима је то ишло и преко 50. Међу њима су Младен Тривуновић из Котор Вароша (СДС), Бојан Савић из Бијељине (СНСД), Лука Петровић из Требиња (СНСД),  Зоран Стевановић из Зворника (СНСД), Душан Бодирога из Фоче (СДС), Славенко Ристић из Бијељине (РСС), али и Далибор Грабеж који је био носилац листе Поткозарског народног покрета, који је по јачини постао трећа странка у Приједору. Ради се иначе о покрету који су основали некадашњи чланови ПДП-а у овом граду.

Међу онима који нису успјели потврдити “јединицу” је и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић. Убједљиво га је поразио млађахни Небојша Дринић, освојивши више од 8.000 гласова, 3.700 више него Бореновић.

Још гори изборни резултат имао је носилац листе Социјалистичке партије у Бањалуци Велибор Станић. Он се по броју гласова нашао тек на шестом мјесту освојивши тек нешто више од 10 одсто гласова. Највећу подршку добио је Никола Вукчевић и она у процентима износи нешто мање од 44 одсто.

Рејтинг који јој је дала партија, није успјела добијеним гласовима да одбрани ни носилац листе ДЕМОС-а у Зворнику, Споменка Стевановић.  Интересантно је било и у Теслићу. Носилац листе СДС-а Милан Касаповић нашао се по броју гласова на трећем мјесту. Више од њега су добили Стојан Смиљанић, али и потцијењени Младен Кованушић, који је на дресу носио број 20. Слична ситуација је и у СНСД-у. Више гласова од носиоца листе Радислава Ђурића, добили су Далибор Пањић, али и Срђан Кљечанин, власник предузећа “Дрво-експорт”, који је био тек 34 на листи.

Занимљиви обрти десили су се и у Добоју у ком је Игор Петровић, са десете позиције кандидатске листе СНСД-а, успио доћи до највише гласова.

Вртоглав успон имао је и Младен Јоксимовић, који је са 34 позиције скочио на трећу. Да функција некада може бити плус на изборима показао је и доказао Бојан Костић, дугогодишњи руководилац у затворској полицији КПЗ Фоча. Он  се налазио на 19. мјесту листе СНСД-а у Фочи, али се на крају окитио сребром, освојивши 31 одсто гласова.

Теслић и СДА

Четврта по јачини странка у Теслићу је СДА. Носилац њихове листе, доктор Сулејман Мохамад Марван, није успио оправдати указано повјерење. Ален Сеферовић, који се налазио на 34 позицији, успио је на крају добити близу четири пута више гласова од Марвана. Сеферовић је иначе постао познат у широј јавности након што је недавно начелника општине Милана Миличевића јавно оптужио за рекетирање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана