НОС БиХ се огласио: Ево шта је разлог нестанка струје

Аваз
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Независни оператор система БиХ (НОС) саопштио је да су јуче одржали састанак с 40 учесника поводом нестанка струје у БиХ и регији.

На састанку су учествовали и представници Европске мреже оператора преносног система за електричну енергију, Регионална група Континентална Европа и остали учесници на којима је НОС БиХ представљен као директан учесник у санацији инцидента.

Tу су разматрани узроци довели до прекида у снабдијевању електричном енергијом у БиХ, Црној Гори, дијелу Хрватске и Албанији.

"Велике промјене у токовима, високе температуре, испад далековода у Црној Гори и Албанији у кратком размаку, први испади који су били у Црној Гори и Албанији (понављали су се и дан раније) довели су до јучерашњег прекида", истакнуто је НОС-а.

"Напонске неприлике у ИТ (немогућност смањења токова на каблу) каскадни испади... Према првим информацијама координатора SWISS Grid десио се напонски колапс који је био неизбјежан. Распад је резултовао прекид у напајању електричном енергијом у БиХ, дијелу Хрватске (Далмација), дијелу Црне Горе те скоро цијелој Албанији", додају они.

Наводе да сада слиједи детаљна истрага, обавјештавање регулатора, формирање радних група, прикупљање података и свега онога што би могло довести до тога да се открију детаљи везани за нестанак струје и истичу да ће се наредни састанак одржати у понед‌јељак, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана