Ного: НАТО жели да направи општу кризу и окупира БиХ

Срна
Ного: НАТО жели да направи општу кризу и окупира БиХ

БЕОГРАД- Професор међународног кривичног права Срето Ного изјавио је Срни да се иза подизања оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића крије много већа политичка игра него што у први мах изгледа, а намјера је стварање опште кризе у БиХ и довођења НАТО-а на њену територију.

"Они хоће да преко Додика направе општу кризу, кризно подручје у БиХ да би могли са НАТО трупама окупирати и ући у БиХ. Додик очито не слуша НАТО инструкције и они покушавају на све могуће начине да га присиле да постане послушан", рекао је Лукић.

Он је нагласио да је то што је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против предсједника Републике Српске чисто политичка одлука, те навео да кривично дјело за које Додика терете не постоји у Кривичном закону БиХ, осим "ако га Кристијан Шмит није на мала врата убацио".

"Како да га правно гоне? Нема то никакве везе са правом. Да би било нешто кривично дело мора бити прописано законом. Кривично дело се не може прописати никаквом уредбом. Они се позивају на закон, позивају се на кривично дело, а нема ни једно, ни друго", појаснио је Ного.

Он је указао да се у свој причи коју не би могли осмислити ни чувени српски комедиографи Бранислав Нушић и Радоје Домановић намеће питање ко је предсједник Републике Српске - Милорад Додик или њемачки чиновник Кристијан Шмит.

"Ко је председник? Па за кога су људи гласали? Где је то право моје као грађанина да бирам свог председника, премијера и председника суда? Ни Нушић, ни Домановић не би могли ово осмислити", нагласио је Ного.

Он вјерује да ће правни тим за одбрану предсједника Српске Милорада Додика који према најавама окупља изузетно респектабилна имена доказати да је све ово чисто политика.

"Али, како видите, по међународном кривичном праву данас влада сила, према томе, ако је он /Шмит/ то радио према инструкцијама САД, Немачке, они ће покушати да га /Додика/процесуирају. Иначе, гледано правно то нема никакве основе ни против Додика, ни против Лукића", рекао је Ного.

Он сматра да ће даљи ток цијелог случаја зависити од тога какве су инструкције у Тужилаштву БиХ добили од земаља НАТО-а.

"Овде, пре свега мислим на Енглеску, САД и Немачку. Према немачком закону, он /Додик/ нема одговорности, али знате ону да оно `што важи за Вас, за нас не важи`. Е, то је њихова логика. Према томе, правнички гледано Додик може да буде миран, али `сила Бога не моли`, они могу да раде свашта. Не видим како ће они то спровести на територији Републике Српске, осим ако не изврше инвазију, а то значи револуцију", истакао је Ного.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана