Нобило: Процес против Додика разобличиће недемократско стање у БиХ

Срна
Нобило: Процес против Додика разобличиће недемократско стање у БиХ

БАЊАЛУКА - Процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика разобличиће недемократско стање у БиХ, рекао је савјетник одбране предсједника Српске Анто Нобило.

Нобило је рекао да је завршио анализу цијелог случаја против предсједника Српске и дао своје препоруке у ком правцу би требало да иде одбрана, не откривајући детаље.

„Мислим да ће овај поступак, поред класичне одбране предсједника Републике Српске, разобличити једно стање које није одрживо и демократско и супротно је свим принципима владавине права у Европи“, рекао је Нобило.

Он је оцијенио да у БиХ постоји ситуација јединствена у Европи да једна особа која није изабрана доноси законе и да је равноправна или чак надређена представницима народа и парламентима у БиХ.

„Не знам ни за један такав случај, то једноставно није демократски, а одржавање овакве ситуације не доприноси суверености БиХ и представља препреку за улазак БиХ у ЕУ“, рекао је Нобило за РТРС.

На овим просторима, истакао је Нобило, посљедњи који је доносио такве законе био је Александар Карађорђевић и та владавина није добро завршила нити за њега, нити за народе које је водио.

Он је истакао да у БиХ постоји једно привремено стање створено Дејтонским мировним споразумом, у коме се не само одржао високи представник, већ су му годинама ширена овлашћења.

Нобило је указао да је високи представник са овлаштењима које је сам себи дао фактички постао препрека демократском развоју БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана