Нобило: Повријеђено начело легалитета

Срна
Foto: С

САРАЈЕВО - Одбрана на суђењу пред Судом БиХ има два правца - први нелегитимитет Кристијана Шмита, а други начело легалитета према којем не може нико починити кривично дјело прије него што је оно означено и објављено као кривично дјело, рекао је Анто Нобило, правни савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика

Он је новинарима након рочишта у предмету против Додика истакао да Шмита нема овлаштења доношења закона.

“То ће сви који су у струци, који се баве међународно јавним правом засигурно потврдити. Међутим, то нису једини правци одбране, ми имамо неколико озбиљнијих. Један је, између осталих, да је повријеђено начело легалитета, темељно начело кривичног права који каже да не може нико починити кривично дјело прије него што је оно означено и објављено као кривично дјело”, изјавио је Нобило.

Он је навео да је кривично дјело које је Шмит креирао објављено у Службеном гласнику БиХ 7. јула и најраније сљедећи дан може да ступи на снагу, дакле, 8. јула, а указ који се ставља на терет његовом клијенту потписан је 7. јула, односно дан прије него што је закон ступио на снагу.

“Нема закона на свијету који би у таквој ситуацији могао осудити. Тужилаштво вјерује да Кристијан Шмит, као високи представник, има овлаштења да поништи закон. И он је заиста, у својој одлуци поништио два закона на начин да је рекао да их поништава, да су ништавни од свог настанка, као да нису постојали. Када долази наш клијент и потпише указ, шта он с њиме ради, ништа. Која је посљедица, да ли може оживјети мртви закон који је наводно, врховни ауторитет поништио Они скачу себи у уста. Ако вјерују да је Кристијан Шмит врховни ауторитет, нико не може оживити тај закон”, рекао је Нобило.

Он је додао да се ради о безначајном кривичном дјелу, које нема никакве штетне посљедице, а Кривични закон БиХ каже да таква кривична дјела заправо то нису ако не производе штетне посљедице.

Нобило је додао да је на Тужилаштву БиХ да позове свједоке које жели и да се они у то неће петљати.

У Суду БиХ данас је одржано рочиште у предмету који се пред овом правосудном институцијом води против предсједника Републике Српске Милорада Додика на којем је Тужилаштво БиХ представило оптужницу, а одбрана изнијела свој концепт одбране и затражила изузеће судије Сене Узуновић, која се у судници појавила умјесто Мирсада Стрике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана