Нобило: Додика у оваквој ситуацији не могу осудити

ГС
Нобило: Додика у оваквој ситуацији не могу осудити

БАЊАЛУКА - Анто Нобило, члан тима одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика, рекао је за  РТРС да у правном смислу одбрана Додика изврсно стоји и да се предсједник Српске не може осудити у оваквој ситуацији.

Нобило је рекао да судија Сена Узуновић неће ућуткати њега и остале чланове тима одбране да слободно и критички износе чињенице о наведеном процесу и напоменуо да је лоше то што Суд БиХ у овом случају ради под великим притиском.

Он је додао да одређене оквирне процјене говоре да би се поступак против Додика на неки начин и отприлике могао завршити до почетка децембра.

Према његовим ријечима, правно гледано, предсједник Додик није починио кривично дјело и треба бити ослобођен.

- У тренутку кад је предсједник Српске Милорад Додик потписао Указ, кривични закон Кристијана Шмита није ступио на снагу. По начелу легалитета, казнени и кривични закони не могу уназад радити, него морају ступити на правну снагу, па се онда сматра да је онај који га прекрши направио кривично дјело. Ја сам апсолутно чврст у нашим ставовима да правно ми изванредно стојимо и да се предсједник Додик не може осудити у оваквој правној ситуацији. Али нисам сигуран какву ће одлуку донијети суд. Знам шта право каже, а шта ће рећи суд, то не знам – рекао је Нобило.

Нобило је оцијенио да "од почетка Шмит није хтио преузети на себе улогу да избаци предсједника Додика из политичке игре јер је схватио да би то могло изазвати озбиљне и дуготрајне штетне посљедице и да би се то везало за његово име".

- И онда су они смислили како то да подметну правосуђу, да тај посао за њих правосуђе одради. Он је у сваком моменту могао свој декрет написати да из политичког живота елиминише предсједника Додика. Није морао ићи у доношење закона. Али он није хтио на себе преузети посљедице – истакао је Нобило.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је недавно након суђења у сриједу, 16. октобра, да му је за ослобађајућу пресуду понуђено да прихвати разне ствари о централизацији БиХ, што је одбио.

Додик је нагласио да је то разлог због којег се покушава убрзати процес који се пред Судом БиХ води ради непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана