Њихова пожртвованост нема границу: Свечани пријем за храбре полицајце

Срна
Њихова пожртвованост нема границу: Свечани пријем за храбре полицајце

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске организовао је у Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке свечани пријем организује за полицијске службенике који су исказали висок степен професионалности и пожртвованости у спасавању људских живота, поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

Пријему су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Синиша Каран, директор Полиције Синиша Кострешевић, као и 36 полицијских службеника из цијеле Српске који су током обављања својих послова и задатака показали посебну хуманост.

Храбри полицијски службеници МУП-а Републике Српске су понос Српске јер су исказали пожртвованост у спасавању људи у разним несрећама - из пожара, из аутомобила у води, из провалија, а учествовали су и у хуманитарним мисијама у другим земљама, те појединачно даровали крв на десетине пута.

Храброст и пожртвованост полицијских службеника немају границе о чему свједочи и чин полицијског службеника из Добоја Слободана Сарафијановића, који је из руку отео пушку лицу које је пуцало на њега, а данас је поводом Дана Републике награђен за исказану храброст.

Сарафијановић, који данас у Центру за обуку у Залужанима присуствује свечаном пријему који МУП Републике Српске организује за полицијске службенике који су исказали висок степен професионалности и пожртвованости у спасавању људских живота, присјетио се тог јулског дана када је примљена пријава из Шеварлија.

"Доласком у Шеварлије отишли смо до куће у којој се лице налази. Уочио сам лице са пушком у рукама. Оглушио се о наредбу да баци пушку, уперио ју је у мене и испалио метак", прича Сарафијановић.

Он се присјећа да у том моменту није осјетио ништа и да је ухватио пушку за цијев и савладао нападача.

"Тек након доласка још једне патроле, млађи колега ми је пренио да имам рупу од метка на јакни. На срећу, нисам имао повреда на тијелу", рекао је Сарафијановић.

Полицајац Зоран Шмитран из градишке Полицијске управе похваљен је и награђен за спасавање млађе особе у Градишци која је покушала самоубиство у набујалој Сави, а за свој подвиг каже да му је то била дужност.

"Не сматрам да сам учинио велики подвиг. Драго ми је што се на крају све добро завршило и што је лице извучено из ријеке и прошло без икаквих посљедица", рекао је Шмитран новинарима у Бањалуци пред свечани пријем који је Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске организовало за полицијске службенике који су исказали висок степен професионалности и пожртвованости у спасавању људских живота.

Он је додао да се у полицији у свом раду сусрећу са оваквим ситуацијама.

Шмитран је рекао да је 6. априла док је био на дужности стигла дојава да млађе лице жели да изврши самоубиство у ријеци Сави. Он је рекао да је потом дошао на то подручје заједно са млађим колегом и видио неколико окупљених грађана, међу којима и родбине лица којем је само глава била изнад воде.

Он је навео да је по уласку у воду успио да убиједи младо лице да му приђе са рођаком, а потом га извукао из воде, послије чега је га је преузела Хитна помоћ.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске показали храброст, људскост и професионализам када су били суочени са изазовним ситуацијама у протеклом периоду, те да је захвалност свим припадницима најбољи увод у прославу Дана Републике, 9. јануара.

"То је велика порука и они су прије свега добри људи, припадници МУП-а и добри грађани Републике Српске који желе да помогну другима који су у невољи", рекла је Цвијановићева новинарима данас у Центру за обуку у Залужанима након свечаног пријема поводом Дана Републике који је МУП Српске организовао за полицијске службенике који су исказали висок степен професионалности и пожртвованости у спасавању људских живота.

Она је изразила захвалност МУП-у за године заједничке сарадње усмјерене на развој, изградњу мира и настојање да се изгради стабилна и напредна Република Српска.

"Наш МУП је стуб државности и узданица да ћемо имати сигурност грађана, имовине и наравно заштиту уставног поретка", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да МУП има посебну улогу када је ријеч о прослави Дана Републике и нагласила да је ово прилика да се њеним припадницима укаже захвалност за предан рад и што су учинили прославу 9. јануара догађајем за памћење.

"Наши грађани највише помињу и причају о свечаном дефилеу, о нашим припадницима МУП-а. То је увијек нешто што оставља посебан утисак, учини нас и поносним, али исто тако и спокојним зато што знамо да имамо своју Полицију која је добро опремљена и обучена", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се у протеклом периоду предано радило на оспособљавању и техничком опремању МУП-а, указавши на изградњу Центра за обуку у Залужанима који је на услузи за све формације и друге потребе МУП-а.

"Они који су долазили овдје похвалили су Центар за обуку и рекли да оно што имају Полиција и МУП Српске немају много веће и развијеније земље у Европи", рекла је Цвијановићева.

Након свечаног пријема који је МУП организовао за полицијске службенике који су исказали висок степен професионалности и пожртвованости у спасавању људских живота, а којим је званично почела прослава Дана Републике, ресорни министар је рекао да је ово прилика да се захвале најхрабријим, напожртвованијим, најхуманијим припадницима који су на специфичне начине, доводећи свој живот у питање, спашавали туђе животе, чак и ван службе.

"МУП је снажан и вриједан онолико колико је вриједан и снажан сваки његов појединац. У том правцу смо ове године поново увели Средњу школу унутрашњих псолова гдје желимо да њихов укупни интегритет, њихове етичке и моралне вриједности, потпуно поистовијетимо са оним великим и узвишеним вриједностима МУП-а - да буду добри људи и полицајци, патриоте и да чувају уставни поредак и безбједност грађана Републике Српске", истакао је Каран.

Он је подсјетио да су припадници МУП-а и у Одбрамбено-отаџбинском рату дали допринос тако што су уградили 782 живота у темеље Републике Српске, заједно са Војском и народом Српске.

"Након рата, 31 полицајац је дао живот у оквиру обављања службених послова, више стотина их је повријеђено, свакодневни су напади на полицајце. Тај посао је тежак, али частан", нагласио је Каран.

Он је рекао да је МУП у овој години успјешно обавио своје задатке да чува уставни поредак Српске као највећу вриједност и безбједност грађана Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана