Ништа од маштарија Хелеза и Бећировића

Маријана Миљић Бјеловук
Ништа од маштарија Хелеза и Бећировића

САРАЈЕВО - Изјаве министра одбране Зукана Хелеза не могу се узимати као релевантне, а његове најаве о чланству БиХ у НАТО-у су неутемељене. Најављивао је он и неке дронове камиказе и све обично буде само дезинформација, тако да је и овај пут на сцени иста прича.

Казао је ово “Гласу Српске” замјеник министра одбране Александар Гогановић коментаришући изјаву Хелеза да ће НАТО убрзо дати БиХ кандидатски статус.

- Његове најаве су неутемељене. Томе свједоче и изјаве званичника Алијансе у којима је више пута поновљено да програм реформи не прејудицира чланство БиХ у НАТО-у, али и да се о интеграцијама у тај војни савез неће разговарати све док не буде постигнут политички консензус домаћих политичких актера. С друге стране, свима је јасно да је Дејтонски споразум јасно дефинисао да се све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором два ентитета и три конститутивна народа - поручио је Гогановић.

Подсјетио је и да је свима добро познат став Републике Српске и српског народа о чланству БиХ у НАТО-у.

- За нас су НАТО интеграције неприхватљиве, али у складу са програмом реформи од 2019. године, који је усвојило Предсједништво БиХ, окренути смо сарадњи са НАТО-ом. Дакле, могућа је само сарадња, а никакво чланство БиХ у Алијанси - нагласио је Гогановић.

Осврнуо се и на изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића који је јуче након разговора са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом позвао НАТО да упути БиХ позив за чланство, али и да се врати у војне базе у земљи.

- Није прихватљиво да Бећировић сам износи ставове БиХ о питању НАТО интеграција јер Предсједништво БиХ треба да ради у складу са Дејтонским мировним споразумом, то је колективни орган одлучивања. Било би коректно да су на састанку којем је присуствовао Бећировић била и друга два члана Предсједништва - поручио је Гогановић.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да највиши представници Бошњака, од министра одбране до члана Предсједништва БиХ, учествују у континуираном фабриковању безбједносне кризе с циљем изазивања међународне интервенције и испуњавања бошњачко-муслиманских политичких циљева, међу којима је приоритет - прекомпозиција структуре БиХ и укидање ентитета.

Новаковић Бурсаћ навела је да је ријеч о бескрупулозним измишљотинама о кризама и безбједносним пријетњама у БиХ, те о крајње неодговорном понашању појединаца који су, зарад личних страначких циљева, спремни да крше све - од Устава до базичних принципа на којима почива БиХ.

- Са сигурношћу се може тврдити да је Бећировић вријеме за састанак са НАТО званичницима у потпуности употријебио за таргетирање Републике Српске и предсједника Милорада Додика као главних криваца за све и свашта, па тако и за постављања главних мета потенцијалних интервенција које прижељкује  - поручила је Новаковић Бурсаћ.

Кнежевић

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић рекао је да се партнерство БиХ и НАТО-а огледа искључиво у сарадњи кроз области образовања, обуке, опремања и оцјењивања достигнутог степена интероперабилности.

- За све остале процесе у односу на НАТО и друге међународне организације надлежно је Предсједништво БиХ -  поручио је јуче Кнежевић на отварању НАТО Конференције стратешких војних партнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана