Никшић: "Тројка" покушава радити на европској перспективи, а не да блокира

Срна
Никшић: "Тројка" покушава радити на европској перспективи, а не да блокира

САРАЈЕВО - Лидер СДП-а Нермин Никшић изјавио је данас да су странке "тројке" ушле у власт да покушају ријешити европску перспективу БиХ и свакодневне проблеме грађана, а не да би нешто блокирале. "Видјели сте како смо ми нападнути од опозиције у Федерацији БиХ /ФБиХ/, а Милорад Додик је нападнут у Републици Српској.

И то, заправо, показује да договори, разговори и компромиси подразумијевају да свако нешто даје, али и да се нечега одрекне", нагласио је Никшић. Никшић је навео да не постоје аргументи да је "тројка" урадила нешто погрешно у претходном периоду, те додао да су политике дијалога почеле давати резултате.

Он је указао и на малверзације у јавним предузећима у ФБиХ, наводећи проблеме у Агенцији за управљање одузетом имовином ФБиХ, те најавио да ће у наредном периоду надлежним органима бити предата документација која доказује малверзације у овој агенцији. "Драго ми је да грађани препознају нашу спремност да се ухватимо у коштац са криминалом и корупцијом", рекао је Никшић на конференцији за новинаре лидера "тројке" у Сарајеву. Лидер Народа и правде Елмедин Конаковић подсјетио је да БиХ има "моментум на европском путу", а као разлог за то навео је сукоб у Украјини.

Он је истакао да ЕУ припрема велики пакет за Балкан, те да ће се тим новцем створити нова радна мјеста и повећати плате, подсјетивши да је БиХ од ЕУ већ добила више од 300 милиона евра. Конаковић је додао да би овај пакет помоћи требао бити економски замајац који ће зауставити одлазак младих из БиХ. Говорећи о стању у јавном предузећу "Аутоцесте ФБиХ", Конаковић је рекао да такав криминал никада није виђен у БиХ, образлажући то чињеницом да је за трасу Врандук-Понирак, чија дужина је требала бити пет километара, потрошено 76 милиона евра, а завршено само 41 одсто пута.

Он је подсјетио на још један пројекат "Аутоцеста ФБиХ" за који су накнадни радови коштали више од основних радова. "За пројекат од 70-ак милиона КМ су најављени накнадни радови од 90 милиона, што је и 150 одсто више од основне цијене коштања. Нисам никада видио бахатији криминал", навео је Конаковић. Лидер Наше странке Един Форто навео је да странке "тројке" имају задатак да БиХ приближе ЕУ, као и да ће се највећи искорак на том путу у посљедњих пет година десити уколико Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на наредној сједници усвоји сет такозваних европских закона. Он је навео да би придруживање БиХ у ЕУ имало конкретан значај, наводећи примјер једног од пројеката у Хрватској који ова земља финансира 15 одсто, док остатак финансира ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана