Никшић: Сви пројекти у складу са Уставом и законима треба да добију потребне сагласности

Срна
Никшић: Сви пројекти у складу са Уставом и законима треба да добију потребне сагласности

САРАЈЕВО - Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је да су представници “осморке”, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а разговарали о спремности да Федерација БиХ и Република Српска уважавају законе и Устав БиХ и да у складу са тим сви пројекти, који у овом тренутку стоје, треба да добију одобрења и потребне сагласности како би се кренуло у даљу реализацију.

“Не видим никаквог разлога да ми у БиХ будемо једни другима непријатељи и да зато што неки пројекат долази из Републике Српске и зато што га предлаже Република Српска ми будемо а приори против, умјесто да пробамо да извучемо што је могуће веће бенефите за све грађане у БиХ”, рекао је Никшић.

Он каже да су исказали и спремност да Република Српска и Федерација заједно буду суинвеститори у одређеним енергетским пројектима, додајући да би то могло да се догоди и у пројекту Бук Бијела.

“Бук Бијела је пројекат који је започет и кренуо, али треба да прође верификацију и сагласности одређених државних органа. Али ако причамо као владе Републике Српске и ФБиХ, зашто Влада Федерације не би учествовала у тој инвестицији? Зашто сутра Влада Републике Српске не би учествовала у некој инвестицији у ФБиХ”, рекао је Никшић за Радио БХ.

Он је упитао у чему је проблем да, ако у средњем Подрињу које је одавно планирано као енергетска база са низом хидроелектрана, БиХ и Србија потписују уговор о заједничкој инвестицији у хидроенергетске пројекте, а ФБиХ и Република Српска буду суинвеститори у том заједничком пројекту.

“Да ли је боље да ми угрозимо енергетску независност БиХ, да останемо без електричне енергије и да немамо тих капацитета зато да би жкомшији цркла краваж, да нема ни наш комшија или је боље да се договарамо, да то имамо и да БиХ сутра буде извозник електричне енергије”, рекао је Никшић.

Одговарајући на питање зашто су ти пројекти доведени на ниво да се говори о некој врсти националне издаје ако се разговара о њима, Никшић је рекао да нису доведени ти пројекти, већ политика.

“Очито да смо досада имали политику сукобљавања, политику блокирања, политику подјела, политику свађе...Ми смо се опредијелили за политку сарадње, договарања, компромиса”, рекао је Никшић.

Он је навео да СНСД и ХДЗ БиХ, са којим се “осморка” потписала споразум, нису потезали било какве уцјене, нити тражили неке концесије.

“Нико од наших партнера то није ни тражио од нас, као што ни ми не тражимо од њих да они издају своје бираче и своје грађане. Желимо да се договарамо”, рекао је Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана