Никшић: На састанак позвани сви, али је очигледно да неки немају храбрости

ГС
Никшић: На састанак позвани сви, али је очигледно да неки немају храбрости

САРАЈЕВО – Намјера странака „Тројке“ је да се на принципима отвореног дијалога води разговор о најтежим политичким питањима која оптерећују политичке прилике у БиХ.

Навео је то уочи данашњег састанка парламентарних странака у БиХ, а којем неће присуствовати странке опозиције, предсједник СДП-а и премјер ФБиХ Нермин Никшић.

-Организацијом састанка желимо да покажемо нашу опредијељеност да у важна питања као што су измјене Устава укључимо све релевантне политичке чинитеље, како из власти, тако и из опозиције. Нажалост, један дио опозиционих субјеката је одбио да учествује у расправи о измјенама Устава БиХ и тако на конструктиван начин допринесе овом процесу - рекао је Никшић, преноси Кликс.

Додао је да свако има право да не учествује на састанку.

-Уосталом то смо и ми као опозиција радили кад смо сматрали да није проблем уставних промјена само у Федерацији па на те састанке нису позиване странке из Републике Српске. Овај пут су позвани сви, али је очито да неки немају храбрости, а можда ни визије, а поготово жеље да прихвате један државотворан, интегрирајући приступ. Њихово „не“ је „не“  идеји да државотворност и дугорочно грађење повјерења буду водиља политичких процеса у којим се сви издижемо изнад сујета и једнократног политиканства - истиче Никшић.

Истакао је да је жеља странака „Тројке“ да разговарају и да се договрају те да морају бити спремни чути и оне с којима се не слажу.

-Управо зато желимо да чујемо све стране и све аргументе, јер се тако комуницира и рјешавају проблеми у савременим демократијама. Наравно можемо и сједити свако у својој канцеларији, свађати се, испуцавати запаљиве пароле које неће донијети ништа добро грађанима БиХ који без обзира на то ком народу припадају одлазе из своје земље. Наши принципи и приоритети су јасни и од њих не одустајемо, али смо спремни и желимо тражити рјешења која ће БиХ  и свим њеним грађанима понудити перспективу и учинити да се осјећају угодно, заштићено, равноправно и поштовано у БиХ. Шта је лоше у томе? Зар то не би требао бити циљ свих нас - закључио је Никшић.

Састанку ће, према најавама, присуствовати представници СНСД-а, ДЕМОС-а и Уједињене Српске, док су из СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред саопштили да се неће одазвати на позив.

Када је ријеч о странкама из Федерације БиХ, из СДА, НЕС-а и Демократског фронта су навели да неће учествовати у разговорима о уставним промјенама.Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је раније да овај састанак представља губљење времена јер не постоји консензус о тако важном питању, изразивши сумњу да се са тим жели срушити договор које су странке које чине власт на нивоу у БиХ постигле у Лакташима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана