Нико дуже од Вишковића није у континуитету био на функцији премијера

Герила
Нико дуже од Вишковића није у континуитету био на функцији премијера

БАЊАЛУКА - Нико никада у историји Републике Српске није дуже у континуитету обављао функцију предсједника Владе Српске од актуелног премијера Радована Вишковића.

Именован 18. децембра 2018. године, Вишковић је тако „сакупио“ пет година, осам мјесеци и девет дана стажа на поменутој функцији и престигао партијску колегиницу и актуелног српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, која се на премијерској функцији задржала од 12. марта 2013. до 19. новембра 2018, односно један дан мање од Вишковића.

Вишковић ће имати прилику постати број један и када је ријеч о укупном стажу, јер је ту још увијек неприкосновен његов партијски шеф, лидер СНСД-а Милорад Додик, који је премијерску функцију обављао у два наврата. Први пут од 31. јануара 1998. до 16. јануара 2001. (двије године, 11 мјесеци и 16 дана), а други од 28. фебруара 2006. до 15. новембра 2010. године (четири године, осам мјесеци и 17 дана). Укупно, седам година, осам мјесеци и два дана, или нешто мало мање него пуна два мандата. Јасно је, дакле, да ће се актуелни премијер осамити на врху списка и када би гледали укупни стаж на поменутој позицији, уколико дочека крај мандата, пише Герила.

Турбулентна ратна и постратна времена за резултат су имала то да ниједан од пет СДС-ових премијера (Бранко Ђерић, Владимир Лукић, Душан Козић, Рајко Касагић и Гојко Кличковић) није на челу Владе Српске саставио ни пуне двије године. Након првог Додиковог мандата, по двије године на функцији предсједника Владе Српске “уписали” су ПДП-ови Младен Иванић и Драган Микеревић. Додик се потом вратио у премијерску фотељу, а његовим преласком на функцију предсједника Српске, на чело Владе долази Александар Џомбић, који се на позицији задржава мање од двије године и три мјесеца. Наслиједила га је Цвијановићева, а њу Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана