Ниједна сијалица не смије остати упаљена

Маријана Миљић Бјеловук
Ниједна сијалица не смије остати упаљена

БАЊАЛУКА - Јавна предузећа у Српској предузеће све мјере уштеда енергије, а руководиоци поручују да се ни у којем случају не смије десити да нека сијалица након радног времена остане да свијетли, али и да је обавеза радника да искључе све уређаје када заврши са послом.

У ваздухопловном заводу “Космос” из Бањалуке наводе да су и прије кризе за енергентима предузели одређене кораке.

- Прије двије године управу и шири колектив менаџмента преселили смо у мањи објекат. Одрекли смо се комфора на уштрб уштеде топлотне и електричне енергије. На тај начин уштедјели смо од 30.000 до 40.000 марака на рачунима за гријање. У овој ситуацији крајње рационално поступамо и водимо рачуна како о температури просторија, тако и о гашењу сијалица када не би требало да буду упаљене те многим другим стварима - рекао је “Гласу” директор “Космоса” Душан Вјештица.

Нагласио је да је обавеза радника да на крају радног времена погасе све сијалице у просторијама али и да искључе и друге уређаје чији рад није потребан.

- Нема расипања енергије на мјерним мјестима и трансформаторима. Машине троше енергију, али то је у нормалним границама и не оптерећује билансну страну трошкова. Свакодневно радимо на уштедама - подвукао је Вјештица и додао да чуварска служба на крају радног времена обилази све просторије.

Из “Жељезница РС”, којима је основна дјелатност превоз робе, поручили су да највећи проценат електричне енергије и то више од 50 одсто користе за потребе електричне вуче.

- Постоје студије које су рађене у вези са уштедом електричне и топлотне енергије. Сви пројекти у вези с енергетском ефикасношћу захтијевају и значајнија улагања - казао је “Гласу” директор “Жељезница РС” Жељко Радић.

Навео је да ово предузеће има комисију која је задужена за енергетску ефикасност и која ће у идућем периоду посветити додатну пажњу потрошњи енергије.

- Настојаћемо да са што мање утрошка енергије будемо ефикасни - додао је Радић и нагласио да у оквиру предузећа постоји служба која контролише да ли су на крају радног времена искључени сви електрични уређаји.

- На тај начин спречавамо ванредне догађаје, као што је избијање пожара - подвукао је Радић.

Из предузећа “Аеродроми РС” наводе да већ извјесно вријеме предузимају мјере уштеде по питању потрошње струје, како би рачуне свели на минимум.

- Све се гаси на крају радног времена, од сијалица до осталих уређаја - поручио је директор “Аеродрома РС” Милан Рачић.

Обавјештење

Влада РС је преко Службе за заједничке послове обавијестила све запослене да предузму мјере штедње када је ријеч о потрошњи електричне и топлотне енергије. У том обавјештењу наведено је да је Влада принуђена упозорити на потребу штедње и рационалне потрошње енергије на радном мјесту у ситуацији када се сви суочавају са мањом доступношћу енергената и енормним повећањем цијене истих. Радници су, између осталог, обавијештени да укључе опцију штедње струје на рачунарима, штампачима и осталим уређајима које користе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана