Није вријеме за политичка препуцавања

Дарко Момић
Није вријеме за политичка препуцавања

БАЊАЛУКА - Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Српској сагласни су да је консензус најбољи и једини одговор на одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

 

Они су потврдили за наш лист да ће на састанак, који је за данас у 16 часова заказао предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, доћи са конкретним приједлозима, али нису жељели да откривају никакве детаље. Чубриловић за “Глас Српске” каже да ће пред страначке лидере изнијети свој приједлог, али није желио да говори шта он садржи.

- Не би било у реду да у јавност излазим са приједлогом прије него што га предочим учесницима састанка, али најважније је да постигнемо јединство - каже Чубриловић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик још у петак увече покренуо је и потписао петицију којом се не прихвата Инцкова одлука, али и изражава недвосмислен став да се, уз уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

- Петицију сам потписао слободно и с пуном свијешћу о важности теме и тренутка. Желим да подржим све који ће пружити отпор и дићи глас против једног тако накарадног акта. Подржавам и ако те петиције покрену политичке партије, јер није вријеме за партијска надгорњавања, већ тренутак када треба да покажемо национално јединство - истакао је Додик.

И предсједник СДС-а Мирко Шаровић потврдио је за наш лист да ће се одазвати Чубриловићевом позиву и да ће имати конкретан приједлог, али је изразио скепсу према могућности заузимања заједничког става.

- Додик је кренуо са неким својим планом прије заједничког састанка и практично упропастио идеју заједничког договора - тврди Шаровић.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић каже да јединство мора бити на првом мјесту и да се мора постићи консензус да би заштитили Српску.

- Циљ одређених међународних фактора је да доведу у питање постојање Републике Српске. Зато морамо заборавити страначке дресове и огрнути се тробојком Српске. Само јединствен и снажан глас ће сви разумјети, јер уколико међу нама виде подјеле, наставиће као и до сада са наметањем одлука и укидањем надлежности РС - каже Нешић који сматра да је петиција требало да буде заједничка иницијатива.

Шеф ПДП-а Бранислав Бореновић каже да данашњи састанак није сазвао Недељко Чубриловић.

- Састанак је сазвао Инцко својом глупошћу. То је једна потпуно погрешна и штетна одлука, која нас враћа деценије уназад и прави политички хаос. Огорчен сам и љут, јер се испоставља да је овдје потпуно бесмислено водити разумну политику. Што се тиче данашњег састанка, било је толико састанака са јаловим закључцима да је боље да се сви угриземо за језик - каже Бореновић.

Предсједник УС-а Ненад Стевандић каже да ће на састанку изнијети свој приједлог и да очекује највећу могућу саборност и заједнички став.

- Одговорност треба да буде већа од сујете, а памет испред амбиција - категоричан је Стевандић.

Лидер НДП-а Драган Чавић каже кратко да ће присуствовати састанку и видјети шта предлажу “велики”, док предсједник СПС-а Горан Селак каже да изношење страначких ставова у јавност обесмишљава саму сврху заједничког састанка.

- Ми не можемо принципијелно прихватити наметање одлука и закона, али морамо спријечити било какву радикализацију јер би то било изузетно штетно за Српску и њен народ. Поред тога, наш став мора да буде у што је могуће већој мјери компатибилан са ставовима Србије, јер самосталне авантуре сигурно не би биле добре - каже Селак.

Најозбиљнији повод

Лидер СП-а Петар Ђокић каже да је ово најозбиљнији повод за окупљање у протекле двије деценије и да је политичко и национално јединство напросто неопходно.

- Наша реакција треба да буде одговорна, јасна и другачија од свих до сада, на какве су навикли творци оваквих и сличних удара на Републику Српску. Они можда и сада очекују да ће се након првобитних бурних реакција све смирити и наставити истим током, али овај пут не смије бити тако и вјерујем да ће се о томе сложити сви учесници данашњег састанка - каже Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана