Није донесена одлука о стечају у "Креки" и "Зеници"

Срна
Foto: klix.ba

САРАЈЕВО - Федерална "Електропривреда" није донијела одлуку о стечају рудника угља "Крека" и "Зеница", нити има законска овлаштења за то, саопштено је из овог предузећа.

Из "Електропривреде" Федерације БиХ /ФБиХ/ наводе да је руководство Синдиката радника рудника обмануло јавност пласирањем нетачних информација о наводној одлуци "Електропривреде" о стечају у рудницима угља "Крека" и "Зеница".

"Законом о стечају ФБиХ децидно је дефинисано да су за покретање предстечајног и стечајног поступка овлаштени стечајни дужник, прокуристи и сваки повјерилац који има правни интерес за провођење стечајног поступка", истакнуто је у саопштењу и додато да се поступак, како је утврђено законом, покреће у року 60 дана од дана ступања платежне неспособности.

Федерална "Електропривреда" информисала је Владу тог ентитета да оба рудника угља "Крека" и "Зеница" испуњавају услове за стечај, констатујући да поступак стечаја могу покренути само они који за такво дјеловање имају законска овлаштења.

Оцјењујући да активности Синдиката радника рудника излазе изван законских оквира, "Електропривреда" наводи да се због тога воде озбиљне истраге у надлежном тужилаштву.

"Изналажење рјешења могуће је изричито одустајањем од уцјена, пријетњи и притисака, враћањем дијалога и одговорним приступом свих страна укључених у преструктурирање рудника, процеса који није питање воље или избора, већ обавеза БиХ у вези са провођењем енергетске транзиције и испуњавања јасних циљева и политика ЕУ", поручили су из федералне "Електропривреде".

Рудари Рудника угља "Крека" и представници синдиката рудара у Федерацији БиХ /ФБиХ/ јуче су поручили да неће дозволити стечај рудника у Тузли и Зеници и да су због тога спремни на социјални бунт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана