"Није био на послу петком, понекад четвртком и понедјељком": Тужилаштво тражи осуђујућу пресуду за Шојића

Срна
"Није био на послу петком, понекад четвртком и понедјељком": Тужилаштво тражи осуђујућу пресуду за Шојића

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ затражило је осуђујућу пресуду за бившег директора Службе за заједничке послове институција БиХ Драгана Шојића, који се терети за злоупотребу положаја или овлаштења.

Прије изношења завршне ријечи, тужилац Тужилаштва БиХ Елвира Станојловић образложила је измјене оптужнице у погледу износа штете и користи која се Шојићу ставља на терет.

Она је објаснила да је вјештачењем утврђено да се Шојић није појављивао на послу петком, понекад четвртком и понедјељком, а да је испуњавао у шихтарици као да је радио, те да је постојао већи број дана у којима није могуће утврдити који број сати је провео на послу, преноси "Бирн".

Она је објаснила да је "износ умањен у корист оптуженог за један дан рада и један топли оброк".

"Тужилаштво није могло утврдити тачно колико је сати провео на послу, али имамо двије групе дана – једну у којој никада није био на послу и другу када је долазио или излазио раније с посла", рекла је Станојловићева.

Према ранијој оптужници, Шојић се терети да је у периоду од 2018. до 2022. године, на име неосновано исплаћених плата, топлих оброка, горива и сервисирања возила прибавио себи незакониту корист у износу од око 41.877 КМ, оштетивши тако буџет БиХ.

Измијењеном оптужницом у погледу настале штете износ је умањен за око 160 КМ.

Станојловићева је у завршној ријечи рекла да је доказано да је оптужени користио службено возило у приватне сврхе тако што је одлазио у Београд, гдје је имао пребивалиште и породицу, као и у Црну Гору, гдје је посједовао некретнине. Она је рекла да је тврдња одбране да је имао право од мјеста запослења до мјеста другог пребивалишта у Београду користити служено возило погрешна, јер је на конкурс за директора Службе могао аплицирати само са пребивалиштем у БиХ.

Доказе одбране, у виду наруџбеница хране на којима се Шојић потписао, Станојловићева сматра лажним јер су из тражених наруџбеница од фирме која се спомиње утврдили да нису потписиване, те да их је оптужени могао и накнадно потписати, без присуства током преузимања.

"Због свега наведеног, тражимо да се осуди због злоупотребе положаја и овлаштења, да се изрекне мјера сигурности у обављању функције, те да се упути на тражење накнада настале користи и штете", рекла је Станојловићева.

Изношење завршне ријечи одбране планирано је за 27. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана