Ни чланови Представничког дома не знају чему комисија служи

 Маријана Миљић Бјеловук
Ни чланови Представничког дома не знају чему комисија служи

БАЊАЛУКА - Комисија за борбу против корупције и клептократије ново је стално тијело при Представничком дому Парламента БиХ, а ни сами чланови који су именовани у њен састав не знају за шта су све надлежни и чиме ће се бавити.

На сајту Представничког дома, поред седам сталних комисија које су постојале у претходном периоду, додата је још једна и то Комисија за борбу против корупције и клептократије.

Предсједавајући Комисије је Нермин Мандра, а први и други замјеник Предраг Кожул, односно Бранислав Бореновић. Поред њих, чланови Комисије су Златан Бегић, Ненад Грковић, Зукан Хелез, Сафет Кешо, Златко Милетић те Зоран Тегелтија.

Кожул је рекао да се ради о потпуно новој комисији при Представничком дому.

- Шта ћемо радити, видјећемо. Комисија је основана у посљедњој години мандата претходне власти и то на приједлог неколико посланика. Почела је са радом формирањем недавно Представничког дома. Видјећемо колико ће бити ефикасна. Вријеме ће показати - рекао је “Гласу” Кожул.

На питање чиме ће се бавити поменута комисија и за шта је све надлежна, Кожул је рекао да он тешко може одговорити на то питање јер није био међу онима који су предлагали формирање поменутог тијела.

На наше позиве није одговарао Бранислав Бореновић, али ни Зоран Тегелтија.

На сајту Представничког дома Парламента БиХ наведено је да је руководство и чланство новоосноване комисије надлежно за парламентарни надзор с циљем откривања и превенције свих облика корупције и клептократије.

Такође, надлежни су да прате активности Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, али и да подстичу активности у институцијама БиХ усмјерене на борбу против корупције и клептократије.

- Комисија је надлежна да разматра предложене законе и друге прописе са становишта борбе против корупције и клептократије, али и да припрема делегације из БиХ за учешће на међународним скуповима који се односе на спровођење међународних обавеза БиХ на пољу борбе против корупције и клептократије - наведено је, између осталог, на интернет сајту Парламента БиХ.

Иницијатива

Иницијативу за успостављање Комисије за борбу против корупције и клептократије покренуо је половином прошле године посланик Дамир Арнаут. Он је приликом посјете Вашингтону у јулу рекао да ће инсистирати на успостављању сталне комисије против клептократије у парламенту на нивоу БиХ и то по узору на сличан потез који је предузет у америчком Конгресу 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана