Обиљежено 148 година од "Невесињске пушке": Уздизање српског јединства и саборности"

Срна
Foto: РТРС

НЕВЕСИЊЕ - Из Невесиња су прије 148 година отишле поруке које су једну моћну империју тога времена бациле на кољена, истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на обиљежавању 148 година од почетка устанака у Херцеговини - Невесињске пушке

Он је навео да су Србија и Црна Гора добиле независност или државност, а да Срби из Херцеговине, устаници, нису остварили свој циљ.

-Имали су жељу да се уједине са Србијом и Црном Гором. Моћници тога времена нису им дозволили. Промијенио се окупатор. Умјесто Отоманске империје дошла је Аустроугарска, али морамо знати да је Невесињска пушка била почетак краја Отоманске империје и то послије 500 и више година владавине. Наши преци из Невесиња послали су Отоманску империју у прошлост - закључио је Вишковић.

Он је овом приликом позвао је на српско јединство и саборност.

-Саборност и заједништво нам је више него потребна у овом моменту. Ово су можда, а историја ће да каже, нимало лакша времена него што су била прије 148 година. Само што је друго паковање и други извршиоци, али исте су намјере остале. Зато позивам нашу браћу из Србије и Црне Горе и гдје год живјели да се ујединимо. Можемо да имамо о неким питањима различите ставове, али по питању очувања наше слободе и идентитета морамо да будемо заједно - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да се само тако можемо осигурати да борба предака не буде узалудна.

-Морамо да чувамо наше јединство и нашу саборност. Нема слободе за српски народ, неће нам је нико други подарити, ако се сами за то не изборимо. Ако не зна шта је било у прошлости тешко да тај народ може да креира и своју будућност - указао је Вишковић.

Додао је да је због тога важно да је у Невесињу данас и Србија и Црна Гора и да заједно обиљежавају овај датум.

-Пред нама је велики јубилеј, 150 година од Невесињске пушке. Овдје немамо представнике Владе Црне Горе, нажалост, али имамо начелнике општина, који су такође рекли да ће у име локалних заједница учествовати да поводом тих 150 година буде послата значајно већа порука и да се овдје окупи десетине хиљада људи - рекао је Вишковић.

Он је навео да многи млади људи данас не знају много о Невесињској пушци.

-Морамо створити амбијент и услове да се овдје одржавају историјски часови и да долазе млади људи не само из Српске, већ и из Србије и Црне Горе и да оно што су наши преци урадили прије 148 година ми пренесемо. То је наша обавеза и да млади људи не дозволе да се овај догађај заборави - поручио је Вишковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да се обиљежавањем 148 година од Невесињске пушке шаље јасна порука да су Срби један народ без обзира што живе у различитим државама.

-Без обзира што политички и административно живимо у различитим државама желимо да пошаљемо поруку да смо ми један народ, да имамо једно име, један језик, да пишемо ћирилицом, да смо српске православне вере и да овде у светосавској Херцеговини прослављамо све наше јунаке - рекао је Селаковић у селу Клекови код Невесиња на обиљежавању овог догађаја.

Он је указао да су од 1804. до 1918, за 114 година, Срби на овим просторима подигли 14 устанака и буна, што јасно говори колико је њихова жеља за слободном била велика, да њихови потомци живе у слободи и миру.

-И дан данас морамо да схватимо да једино у себи имамо савезнике за оно што се боримо - поручио је Селаковић.

Нагласио је да је очување културе сјећања у добу модерних технологија кључно за очување идентитета српског народа и да су то имали на уму прије три године предсједник Србије Александар Вучић и тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик када су се договорили да се заједнички обиљежавају историјски датуми.

-Почетак Невесињске пушке јесте један од датума који се заједнички обиљежавају. Овај датум је од изузетне важности, јер без схватања значаја Херцеговачког устанка, а након тога и устанка у Крајини, ми не можемо да схватимо значај стварања и постојања Републике Српске - рекао је Селаковић.

Он је нагласио да су херцеговачки устаници послије 400 година турске власти подигли устанак који је запалио не само БиХ, већ пламеном слободе и Србију и Црну Гору.

Селаковић је рекао да Срби са ове стране Орјена и Дрине тада нису успјели да угледају сунце слободе и остваре сан, а то је да се уједине са браћом у Србији и Црној Гори.

-Наша посвећеност неговању културе сећања има за циљ да сачува и наш национални идентитет, да сачува сјећање на славне претке и њихову борбу -указао је Селаковић.

Он је нагласио да ће Министарство на чијем је челу дати конкретан допринос обиљежавању 150 година од Невесињске пушке, те да ће за двије седмице у Невесиње доћи архитекта који ће урадити идејни пројекта љетње позорнице у селу Крекови на којој ће бити заједничка прослава.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић подсјетио је да се већ трећу годину заредом Невесињска пушка обиљежава заједно са Владом Србије, а да су данас ту и представници власти из Црне Горе.

Авдаловић је нагласио да је данас сваком Невесињцу пуно срце јер су на овај дан отворени путеви Србије и Црне Горе.

-Отворени су путеви и нама. Без обзира што је дошао други господар, ситуација у Херцеговини је била знатно боља ситуација. Невесињска пушка је била инспирација у свим борбама, па и у оној борби која се десила прије 30 година када су сви Херцеговци стали у исти строј, под исту заставу и борили се за Републику Српску - поручио је Авдаловић.

Нагласио је да данас српски народ мора да стане у исти строј и да у миру својом памећу и радом брани Републику Српску јер друге државе нема.

Авдаловић је оцијенио да Срби у актуелном времену требају гледати своја посла.

-Велике су жртве биле од 1992. до 1995. да бисмо ми одговарали на нечија питања и куцали на отворена врата. Требамо гледати свој посао. Имамо представнике власти и требамо имати повјерења у њих - поручио је Авдаловић.

Начелник општине Никшић Марко Ковачевић поручио је да је Невесињска пушка општезначајан српски догађај из кога су Србија и Црна Гора изашле као међународно признате државе.

-Своју државност и Србија и Црна Гора на неки начин дугују невесињским устаницима - рекао је Ковачевић.

Додао је да све три државе у којима је српски народ заступљен у већем проценту требају захвалити за своје постојање народу који битише на простору Херцеговине.

Ковачевић је рекао да је јунаштво Херцеговаца и веће јер су се више борили за друге него сами за себе.

-Та борба није изостала ни касније у свим ратовима, поготово у Првом свјетском рату када су многи добровољци из Херцеговине били дио Војске Краљевине Црне Горе и његовог Херцеговачког одреда заједно са нама Никшићанима - рекао је Ковачевић и додао да се обавезао да Никшићани на 150 година од Невесињске пушке буду више присутни у Невесињу.

Потомци устаника

На обиљежавању 148 година Невесињске пушке били су бројни потомци невесињских устаника.

Драган Тунгуз рекао је да се осјећа поносно као предак славног Пере Тунгуза који је био добар човјек, добар јунак и патриота.

-Није дао да мешетаре злотвори који су прогонили српски народ. Заслужио је ово што се данас одржава. Преци треба да нам буду примјер. Ивер не пада далеко од кладе. Треба да останемо достојни. Не дај Боже невоље. Бранили смо и прије Српску. Бранићемо је и данас - поручио је Тунгуз.

Ђоле Тунгуз, такође потомак Пере Тунгуза, препричава дешавања из славних времена Невесињске пушке додајући да је његов предак подигао устанак са браћом Невесињцима и да је свака породица у Невесињу имала “по једног Перу”.

-Невесињци јесу увијек били устаници и увијек су били сложни у сваком рату и боју. Прва пушка је опаљена у Бишини, гдје је Перо дочекао турски караван. Имају потомци и не дај Боже невоље опет би стали на браник Српске. Када се Срби сложе њима нико не може стати на пут. Ми Српску не дамо по цијену живота. Невесињци су од боја јунаци и опет ћемо је сви бранити - рекао је Тунгуз.

Парастос и вијенци

Код спомен-обиљежја у селу Крекови код Невесиња данас је служен парастос и положени вијенци.

Вијенац је у име институција Републике Српске положио предсједник Владе Српске Радован Вишковић у пратњи министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића и савјетника српског члана и предсједавјуће Предсједништва БиХ Бошка Томића.

На спомен-обиљежје устаницима вијенац је у име институција Србије положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић у пратњи генералног конзула Србије у Мостару Васе Гујића.

Цвијеће су положиле и делегације посланика у Народној скупштини Републике Српске, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић, представници Невесиња и других херцеговачиких општина, начелници општина Никшић Марко Ковачевић и Плужине Слободан Делић, удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а.

Прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

То је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Друга Невесињска пушка, познатија као Улошки устанак, избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружње код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора.

Обиљежавање 148 година од Невесињске пушке организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана