Неусаглашена Реформска агенда: БиХ губи 70 милиона евра

ГС
Неусаглашена Реформска агенда: БиХ губи 70 милиона евра

САРАЈЕВО - Власти БиХ нису успјеле усагласити текст нацрта Реформске агенде која је била потребна за добијање 70 милиона еура, односно прве транше Плана раста Европске уније.

Према сазнањима портала Кликс.ба, четири кантона у Федерацији БиХ (Тузлански, Зеничко-добојски, Средњобосански, Унско-сански) су послали сагласност након дан и по преговора, али уз одређене услове.

Међутим, према мишљењу Савјета министара потребно је било изјашњавање "за" или "против", без услова, па је њихова комуникација схваћена као глас против.

Како није било консензуса, Реформска агенда неће бити послана у Брисел, односно данас ће бити послана информација како БиХ нема усаглашен документ.

Конкретније, БиХ је требала усагласити 112 тачака из реформске агенде. 

Већ раније је власт из Републике Српске одбила дати сагласност за двије и то попуњавање Уставног суда БиХ и имплементацију одлука те за укидање ентитетског вета у Вијећу за државну помоћ.

Но, власти су се надале и покушале још једном добити приступ 70 милиона еура на основу 110 мјера које је требало усагласити и на што су сагласност требали дати сви кантони. Но четири кантона у којима су премијери из СДА (УСК, ТК, ЗДК и СБК) дали су условну сагласност, што Вијеће министара, према њиховом тумачењу не може тумачити као "за" јер је наводно потребно послати поруку Бриселу врло јасно, постоји или не постоји сагласност за 110 мјера.

Како је потврђено за Кликс на дијеловима Реформске агенде ће се даље радити кроз индивидуалне ресоре.

Подсјетимо, ради се о првој транши ЕУ Плана раста, која износи 70 милиона еура, односно седам посто од милијарду еура који су били намијењени за нашу земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана