Несвакидашња ситуација у Представничком дому уочи расправе о статусу Милоша Лучића: Опозицију не занима смјена министра

Дарко Момић
Несвакидашња ситуација у Представничком дому уочи расправе о статусу Милоша Лучића: Опозицију не занима смјена министра

БАЊАЛУКА - Одлука предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегетлије о смјени министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића која је на дневном реду сједнице Представничког дома Парламента БиХ заказане за 30. марта довела је у несвакидашњу ситуацију посланике СДС-а и ПДП-а у овом парламентарном дому.

Упркос томе што СДС и ПДП од формирања актуелног сазива Савјета министара критикују његов рад због чега би било природно да подрже смјену било којег министра, посланици ових странака нашли су се у небраном грожђу када је ријеч о смјени министра за људска права и избјеглице. Пошто је Лучић функционер ДНС-а који је изашао из владајуће коалиције у Републици Српској, а његов лидер и посланик у Представничком дому Ненад Нешић однедавно постао члан заједничког посланичког клуба са СДС-ом и ПДП-ом, посланици ове двије опозиционе странке дошли су у незахвалну ситуацију, јер је неприродно да као опозиционари буду против његове смјене, а истовремено не могу да гласају ни за смјену зато што је ријеч о функционеру партнерске странке.

Посланик СДС-а у Представничком дому Драган Мектић каже за “Глас Српске” да није гласао за избор Милоша Лучића за министра, па неће гласати ни за његову смјену.

- То је ствар договора СДА и СНСД-а који подржава и ХДЗ БиХ и ми у томе нећемо да учествујемо ни на који начин. Пошто су они у чврстој коалицији и једни друге одржавају на власти, сигуран сам да су постигли договор и у вези са смјеном - каже Мектић.

Када је ријеч о именовању новог министра уколико буде изгласана Лучићева смјена, Мектић каже да је и то ствар договора СДС и СНСД-а.

- Могуће је да то именовање буде закочено, али више сам става да је и то договорено и да СДА неће правити проблеме - каже Мектић.

Портпарол ПДП-а Ања Петровић каже да ова странка не жели да учествује у коалиционим политикантским игрицама подјеле политичког плијена.

- Наши посланици министра Лучића нису бирали, па га неће ни смјењивати. Надам се да ће СНСД бити бар паметнији и да неће опет дозволити да министарством мјесецима управља кадар СДА, као што су првобитно урадили при формирању овог Савјета министара - каже Петровићева.

Оно што је интересантно, али и парадоксално је што се дневном реду сједнице на којој ће одлучивати о смјени министра Милоша Лучића налази и иницијатива СДА од 15. фебруара ове године у којој од Лучића тражи да смијени свог шефа кабинета Млађана Божовића.

- У првој половини фебруара Општински суд у Сарајеву је потврдио оптужницу против Млађана Божовића којом се терети за кривично дјело насилничко понашање. Због тога нема кредибилитет да обавља дужност шефа кабинета и сматрамо да га треба разријешити те дужности. Тражимо да нас министар Лучић у току од 15 дана извијести о предузетим мјерама, јер ће наш однос спрам њега и позиције на којој се налази зависити од тога како је реаговао на ову иницијативу - наводи се у образложењу СДА.

Коментаришући овај потез СДА, портпарол ПДП-а каже да је на дневном реду прво одлука о смјени министра, а тек потом иницијатива СДА, истичући да ће иницијатива бити бесмислена уколико прије тога буде изгласана смјена министра.

- По свему судећи, СДА себи прави алиби да гласа за Лучићеву смјену - закључује Петровићева.

Тегелтија

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија образложио је да је договором политичких партија функција министра за људска права и избјеглице припала Републици Српској.

- Према коалиционом споразуму политичких партија из РС, та функција је припала ДНС-у и за министра је именован Милош Лучић. С обзиром на то да је ДНС донио одлуку о напуштању коалиције и даљем опозиционом дјеловању, те да Савјет министара нема подршку ДНС-а у Парламенту БиХ, донесена је одлука о смјени министра Лучића - навео је Тегелтија у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана