Нешковић предложио закон о Уставном суду БиХ

Срна
Нешковић предложио закон о Уставном суду БиХ

САРАЈЕВО - Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић представио је данас у Сарајеву приједлог закона о Уставном суду БиХ према којем би у њему било укупно девет судија држављана БиХ, без страних судија.

Нешковић је појаснио да, према овом приједлогу, Представнички дом Парламента ФБиХ бира шест судија, а Народна скупштина Републике Српске троје, те да из сваког од конститутивних народа може бити изабрано највише троје судија.

-Начин одлучивања у Уставном суду БиХ предвиђен је тако да се одлуке доносе већином гласова свих судија. У њему се учествује најмање једним гласом једног судије из једног од конститутивних народа у БиХ и из једног ентитета - рекао је Нешковић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Додао је да је више разлога за доношење овог закона, прије свега, то су препоруке Европске комисије, али и бројне чињенице које говоре о томе да је регулатива када је ријеч о раду Уставног суда БиХ застарјела, да није адекватна и да треба бити боља, имајући у виду карактер БиХ, њену сложеност у уставно-правном систему и уређењу.

Нешковић је подсјетио да су 2016. године посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а и СДС-а предложили исти закон, те изразио наду да ће представници СНСД-а подржати његов законски приједлог.

-Очекујем да СНСД подржи овај закон, и не само то, очекујем и да „излобира“ код својих партнера да га подрже, јер ако могу заједнички да дјелују када је ријеч о доношењу реформских закона, сигуран сам да то могу и на доношењу овог закона - навео је Нешковић.

Према његовим ријечима, питање Уставног суда БиХ можда је и најважније када се говори о функционисању БиХ, а законски приједлог упућен Дому народа по хитном поступку образложио је тиме што је већина на нивоу БиХ у посљедњих десетак дана донијела пет такозваних европских закона.

Говорећи о раду Уставног суда БиХ, Нешковић је нагласио да су законска и регулативна питања о раду ове институције регулисана Правилником о раду који је донио сам Уставни суд БиХ, те да нови закон треба детаљније одредити начин избора судија, састав, одлучивање и сва питања која се појединачно односе на рад Уставног суда.

Нешковић је за наредни период најавио састанак у Бањалуци на којем ће бити разговарано о "нарушавању одлука Народне скупштине Републике Српске које се односе на доношење закона о Уставном суду БиХ прије спровођења свих реформских закона", а на који ће бити позвани представници свих политичких партија у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана