Нешковић најавио покретање спора ако се на идућој сједници не нађе његов приједлог

Срна
Нешковић најавио покретање спора ако се на идућој сједници не нађе његов приједлог

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић рекао је, након што је напустио данашњу сједницу, да ће покренути спор против чланова Колегијума овог дома ако се на наредној сједници не нађе његов приједлог закона о Уставном суду БиХ, по хитном поступку.

Нешковић је напоменуо да већ шести-седми пут Колегијум Дома народа грубо крши његова права као делегата Дома народа и да ће због тога потражити њихову заштиту.

"Други пут откако је предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић то исто чини, али на још бруталнији начин", рекао је Нешковић.

Он је навео да му колеге, први и други замјеник предсједавајућег Драган Човић и Никола Шпирић, сугеришу да ова његова предложена тачка треба да буде уврштена у дневни ред јер је предложена по хитном поступку, али да се то одбија.

"Шефик Џаферовић већ у повреди Пословника говорио о садржају закона, а није се позивао на хитност процедуре о којој сам ја говорио, а не о самом садржају. Али да и то занемаримо, јер знамо какве су политичке игре на сцени и да постоје различити политички и нацонални интерес, то разумијем и то сам одћутао и не могу даље да присуствујем сједници", рекао је Нешковић новинарима.

Он је оцијенио да Адемовић крши Пословник о раду који каже да се обавезне тачке дневног реда не смију изоставити са дневног реда.

"Овдје нисам само ја повријеђен као делегат, односно мој приједлог захтјева закона о Уставном суду, него и приједлог делегата Марине Пендеш која је поднијела измјене Закона о одбрани који је такође требао као обавезујући да се нађе на сједници без разматрања на Колегијуму или да се гласа да ли ће се наћи на данашњој сједници", појаснио је Нешковић.

Он је рекао да је и тај законски приједлог у истом статусу као и његов који је предложио 28. августа прошле године.

"Слушајући и читајући стенограм који је шеф Клуба српског народа Средоје Новић тражио да се предочи делегатима зато што је Адемовић хтио да настави са грубим кршењем Пословника, да настави сједницу а да је није ни отворио, ја више нисам имао други начин како да се борим", навео је Нешковић.

Он је оцијенио да овдје није ријеч само о њему као изабраном делегату из реда српског народа и СДС-а него да ће се сутра десити овакав случај било ком делегату и да томе треба стати украј.

"Пословник је јасан и више то нећу трпјети!", поручио је Нешковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана