Нешић затражио одговор по којем основу је Шмит у БиХ

Срна
Нешић затражио одговор по којем основу је Шмит у БиХ

БАЊАЛУКА - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да је од Министарства иностраних послова, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Службе за послове за странцима и Граничне полиције БиХ затражио одговор на питање по којем основу се Кристијан Шмит налази у БиХ и по којем основу лица која га чувају носе оружје и ко им је то дозволио.

Нешић је истакао да странци са оружјем, мимо Еуфора, немају шта да траже у БиХ.

"Још нисам упознат о тим документима. Сутра сам на послу, видјећу да ли су ми надлежне институције одговориле. Уколико не буду одговориле, послаћу ургенцију. Очекујем да ћу у току седмице добити одговор на основу којег ћу се и поставити. Имам намјеру да истјерам на чистац боравак Шмита, а посебно боравак наоружаних људи који припадају специјалним јединицама стране земље. Интересује ме како су дошли, на који начин су унијели и носе оружје унутар БиХ", рекао је Нешић за РТРС.

Одговарајући на питање да ли ће и он, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик тражити кривичну одговорност људи у Министарству иностраних послова у Савјету министара и ОХР-у због издавања дипломатске ноте Кристијану Шмиту и да ли ту има елемената за кривично гоњење, Нешић је рекао да је спреман да, након одговора МИП-а и консултација са правницима, потпише и упути кривичну пријаву надлежном тужилаштву уколико буде елемената кривичне одговорности.

Нешић је рекао да Шмит није високи представник у БиХ, већ обични држављанин Њемачке који нема право на погодности које високи представници имају у складу са Дејтонским мировним споразумом.

"Шмит није високи представник и не може уживати повластице и положај који има легитимни и легални представник", рекао је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана