Нешић за "Глас Српске": Хелез је опсједнут Додиком

Маријана Миљић Бјеловук
Нешић за "Глас Српске": Хелез је опсједнут Додиком

Министра одбране БиХ Зукана Хелеза тешко да ико у овој земљи, а камоли ван ње, схвата озбиљно. Он има поприлично бујну машту, чему смо свједочили у оним причама о камповима за обуку и бајкама о производњи и извозу дронова самоубица, рекао је министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Он је у интервјуу “Гласу” навео да је Српска увијек рачунала само на себе, али и осврнуо се на повећане мјере безбједности у БиХ.

- Безбједносно интересантна лица су 24 сата под надзором служби - поручио је Нешић.

ГЛАС: Министар одбране БиХ Зукан Хелез прозвао је Вас и предсједника РС Милорада Додика, којег је назвао нелегалним те навео да нећете БиХ приближити агресорским вриједностима, а све због става Републике Српске када је ријеч о чланству БиХ у НАТО-у. Како на то гледате?

НЕШИЋ: Хелез готово па није вриједан озбиљног коментара. Подсјетио бих га да је он лично као посланик гласао за три члана Централне изборне комисије (ЦИК), који су верификовали побједу Милорада Додика. Ако је имао неке недоумице увијек је могао уложити жалбу. Дакле, Додик је предсједник Српске у складу са законима ове земље и одлукама ЦИК-а. Овом изјавом није он оспорио легалност Додиковог избора, него је оптужио ЦИК, Тужилаштво БиХ и Суд БиХ за незаконит рад. По томе, рекао бих да је Хелез незадовољнији њиховим радом од нас у Републици Српској или је наш потрчко. Никако ја не могу гајити агресорске вриједности у себи, јер сам у рату био дијете које је са својом школском торбом протјерано из куће, док је Хелез био официр.

ГЛАС: Да ли Хелез таквим иступима жели да промовише само себе? Како коментаришете и то што упорно тврди да се питају само институције БиХ када је ријеч о чланству БиХ у НАТО-у.

НЕШИЋ: Он повремено има ту потребу да буде први у Бошњака, реплика Милорада Додика, којим је фасциниран. И у тим институцијама БиХ сједе Срби, а у њима постоје и механизми заштите воље ентитета. Без Срба из Републике Српске нема никакве одлуке у институцијама БиХ. За сваки даљи корак ка НАТО-у морао би постојати консензус у Предсједништву БиХ и ентитетске већине у два дома Парламента БиХ. Дакле улога у одлучивању у БиХ Републици Српској дата је Дејтоном. Српска је један од два равноправна и конститутивна ентитета. Без Републике нема ни одлука у институцијама БиХ.

ГЛАС: Може ли Српска рачунати на садашње партнере из реда Бошњака на нивоу БиХ, с обзиром на најновије ставове?

НЕШИЋ: Српска је увијек рачунала само на себе. Савјет министара није никаква коалиција, него орган који се саставља. Ту су сви представници својих ентитета и народа и боре се за интересе оних које представљају. Добро је када имамо заједнички интерес, као што је чланство у ЕУ, гдје смо постигли висок степен сагласности, што је за резултат имало отварање преговора. Мене заиста не занима ко представља Бошњаке и Хрвате, јер сам тамо биран да представљам Републику Српску.

ГЛАС: Каква је безбједносна ситуација у БиХ, с обзиром на сва дешавања у свијету?

НЕШИЋ: Мјере безбједности су појачане у цијелој Европи, којој и ми припадамо, посебно након ужасног терористичког напада у Москви. Сукоби у Гази, рат у Украјини свакако су разлози за појачан опрез, јер је тероризам глобални проблем и никада не знате гдје ће заискрити. Наше безбједносне агенције на свим нивоима предузимају све мјере да сви буду безбједни.

Спиновање

ГЛАС: Да ли дјеловање Кристијана Шмита може пољуљати стање безбједности у БиХ?

НЕШИЋ: Шмитови потези овдје отварају политичке кризе и дестабилизацију, али не могу угрозити безбједност. Не треба уносити панику. Српска је увијек наглашавала своје опредјељење за мир и безбједност, као и високе демократске стандарде и поштовање Дејтонског споразума. Те приче о угроженој безбједности спинују неодговорни лидери из ФБиХ, који призивају НАТО трупе овдје и труде се да отјерају сваког могућег привредника. То је неодговорно понашање према грађанима које покушавају гурнути у сиромаштво и отјерати одавде. Када члан Предсједништва или колегијума Представничког дома Парламента БиХ односно Денис Бећировић и Денис Звиздић причају такве глупости, шта мислите хоће ли неко уложити новац па макар само у ФБиХ? Наравно да неће, него ће побјећи и они који су већ овдје. Своје вербалне популистичке ратове воде преко леђа народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана