Нешић: Умјесто броја институција, повећали смо број Бошњака

ГС
Нешић: Умјесто броја институција, повећали смо број Бошњака

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара БиХ, Ненад Нешић, потврдио је да је постигнут споразум о саставу преговарачког тима са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу (Фронтекс). Споразум би требало да обезбиједи подршку у борби са миграцијама.

Нешић је за Мондо појаснио да договор подразумијева да се сагласности (за сарадњу) дају у складу са уставним надлежностима унутар БиХ, од стране ентитета, кантона и Брчко дистрикта.

"Поред тога смо направили национални баланс да имамо једнак број Бошњака, Хрвата и Срба, те смо додали још једног Бошњака из Граничне полиције, а самим тим нисмо повећали број институција које учествују у тиму за преговоре", рекао је Нешић за Мондо.

Нешић је појаснио да су Бошњаци тражили да се у преговарачки тим уврсти и припадник ДКПТ-а (Дирекција за кординацију полицијских тијела БиХ), што је он одбио.

"Тиме би се повећао број институција у тиму за преговоре. То за мене није било прихватљиво, јер ДКПТ нема никакву везу са границама. То би нас водило у даље разводњавање и проблематизовање преговора", закључио је он.

Подсјећамо, ванредна телефонска сједница Савјета министара о приједлогу састава преговарачког тима са Фронтексом, одгођена је 5. децембра  на захтјев бошњачких министара ради додатних консултација.

БиХ је била једина земља у регији која није закључила споразум са Агенцијом за европску граничну и обалску заштиту ЕУ – Фронтекс о рјешавању проблема миграција.

Земље ЕУ су тражиле од Европске комисије да убрза постизање додатних споразума Фронтекса са земљама западног Балкана, који би укључивали и распоређивање полицијских службеника те европске агенције на граничним прелазима и другим локацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана