Нешић: Уџбенике пишу историчари, а не политичари

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је Кристијану Шмиту да уџбенике историје свуда у Европи пишу историчари, а не политичари са овлаштењима колонијалних управника.

- О историји се не разговара јер њу пишу вријеме и струка, када и ако наиђу на нове чињенице, а не када чињенице сметају дневној политици. Образовање је надлежност ентитета - поручио је Нешић.

Коментаришући Шмитову најаву да ће се ангажовати у вези са наставним програмима историје у Републици Српској и Федерацији БиХ, Нешић је нагласио да је јасна Шмитова интенција, а то је да се прекраја, не само ближа, него и даља историја.

Он је поручио Шмиту да ништа не ради, јер и ово што покушава уноси још више раздора у друштво, саопштено је из ДНС-а.

- Срби имају историчаре и сигурно је да нећемо дозволити да нам било ко пише историју сем наших историчара, као што нећемо дозволити да наша дјеца уче лажну историју или да не уче, на примјер, историју Првог и Другог свјетског рата и да ништа не знају о стравичним злочинима над Србима за вријеме тих ратова - истакао је Нешић.

Он каже да је сасвим нормално да уџбеници историје нису исти у Федерацији, свим њеним кантонима и Републици Српској, јер је нормално да српска дјеца више пажње посвећују српској историји, а хрватска и бошњачка историјама њихових народа.

Кристијан Шмит данас је најавио да ће се ангажовати у вези са наставним програмима историје у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана