Нешић: Убрзање европског пута БиХ важно за стабилност региона

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је данас у Бриселу на састанку са комесаром ЕУ за сусједство и проширење Оливером Вархељијем да је убрзање европског пута БиХ од пресудног значаја за стабилну и безбједну будућност региона.

Нешић и Вархељи су разговарали о европском путу БиХ и испуњавању обавеза безбједнсног сектора у тој области.

На састанку је констатовано да БиХ добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ треба искористити како би било убрзано испуњавање препорука Уније и успостављање сарадње са безбједносним агенцијама ЕУ, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

"Договорени политички циљ Савјета министара у овом мандату је рад на прикључењу ЕУ и наш кабинет се према томе односи изузетно озбиљно и посвећено. Као министар безбједности инсистирам на једином могућем путу ка ЕУ - путем договора, компромиса, разговора и конкретних резултата, а све то уз поштовање Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ", рекао је Нешић.

Он је информисао Вархељија да су отклоњене и посљедње препреке за успостављање пуне оперативне сарадње са Европлом која ће бити озваничена отварањем канцеларије контакт тачке у Министарству безбједности у мају и слањем официра за везу са Европлом у Хаг.

На састанку је разговарано и о успостављању сарадње са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу /Фронтекс/.

Нешић се у Бриселу, гдје борави у радној посјети, састао и са комесаром ЕУ за унутрашње послове Илвом Јохансон са којом је разговаро о управљању миграцијама и повратку миграната у земље поријекла.

Он је рекао да је БиХ опредијељена за интензивнију сарадњу са земаљама западног Балкана и са ЕУ у приступу управљању миграцијама, посебно на плану спречавања илегалних миграција и заједничке борбе против организованих криминалних група.

Нешић и Јохансонова су разговарали и о заједничкој борби против тероризма, превенцији и борби против насилног екстремизма, као и сарадњи и јачању борбе против организованог криминала и корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана