Нешић: Сутра изјашњавање о подршци Српској и Дејтонском споразуму

Срна
Нешић: Сутра изјашњавање о подршци Српској и Дејтонском споразуму

БАЊАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић очекује да ће сутра сви српски посланици у Народној скупштини Републике Српске подржати вето српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на посљедњи закључак Предсједништва, те напомиње да ће се на посебној сједници изјашњавати о подршци Републици Српској и Дејтонском мировном споразуму.

Нешић је оцијенио да је апсурдно, али истинито, да Република Српска већ дуго времена штити Дејтонски споразум, па и Устав БиХ, од сарајевских политичких актера.

-Инсистирајући на поштовању Анекса 10 Дејтонског споразума и чињеници да Кристијан Шмит иза себе нема резолуцију Савјета безбједности УН, управо ми из Републике Српске се на тај начин боримо за сувереност БиХ, док се они којима су уста пуна „суверенитета и државности” боре да она буде протекторат. Протекторат и суверенитет не иду под руку и ти појмови су у колизији - нагласио је Нешић.

Он је додао да га је “запањио закључак у којем се слово о територијалном интегритету комшија држи Републици Србији”, саопштено је из ДНС-а.

- Предсједник Србије Александар Вучић бар једном седмично понови да Србија подржава Дејтонски мировни споразум и територијални интегритет БиХ. А шта раде (Жељко) Комшић и (Денис) Бећировић? Свакодневно афирмишу независност такозваног Косова, говоре о њему као независној држави, сликају се са (Вјосом) Османи и осталим њиховим званичницима. Бошњачки амбасадори редовно подржавају захтјеве такозваног Косова за приступ међународним организацијама. Они који свакодневно ударају на територијални интегритет Србије имају образа да неком држе слово - констатовао је Нешић.

Он сматра да су закључци које су предложили “двојица бошњачких чланова Предсједништва БиХ осликавају како би Србима било да немају Републику Српску”.

-Зато очекујем да сутра, прије свега, сви посланици чувају Републику Српску - поручио је Нешић.

За сутра је заказана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на посљедњи закључак Предсједништва усвојеног прегласавањем друга два члана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана