Нешић: Српска неће дозволити да им други бирају представнике у БиХ

Срна
Нешић: Српска неће дозволити да им други бирају представнике у БиХ

БАЊАЛУКА- Република Српска и српски народ никада неће дозволити да им други бирају представнике, а БиХ неће и не може постојати на унитаристичким и централистичким темељима, рекао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић коментаришући наводе федералних медија да је Европски суд за људска права “позитивно одговорио на апелацију Славена Ковачевића”.

Иако одлука није објављена нити је било какав документ „процурио“ у јавност, услиједила су реаговања из Српске.

Нешић је рекао да, након што су потпуно мајоризовали Хрвате и изабрали им лажног члана Предсједништва БиХ, грађански унитаристи исти сценарио припремају и Србима, преноси Срна.

-Уколико је тачно да је Европски суд за људска права у Стразбуру, по апелацији савјетника Жељка Комшића - Славена Ковачевића, утврдио да су угрожена његова права јер не може бирати све чланове Предсједништва и индиректно Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, онда је јасна интенција да се под плаштом грађанског мајоризују и Срби и да се и њима бирају представници - рекао је Нешић, саопштено је из ДНС-а.

Он је поручио да очекује да ће све партије из Републике Српске имати исти став и показати национално јединство бранећи право Републике Српске да бира свог члана Предсједништва.

Федерални медији тврде да је Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио  да су права Ковачевића прекршена због тога што није у могућности гласати за кандидате који не припадају конститутивним народима и не живе у одређеном ентитету.

Тврде да је, у суштини, Европски суд за људска права закључио да је право Ковачевића угрожено јер он као Србин из Сарајева не може одлучивати о избору члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, нити као Србин из ФБиХ не може бити делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Практично, а ако је судити по медијским извјештајима с обзиром да пресуда још није објављена, Европски суд за људска права сматра да БиХ треба да буде једна изборна јединица када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ и делегата у Дом народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана