Нешић: Српска ће се знати позиционирати ако у ФБиХ не желе европски пут

Срна
Нешић: Српска ће се знати позиционирати ако у ФБиХ не желе европски пут

БАЊАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић изјавио је данас да ће се Република Српска знати поцизионирати уколико се испостави да политички фактори у Федерацији БиХ не желе БиХ у ЕУ.

"Ми нећемо бити таоци таквих политика јер је нашем народу мјесто у Европи", истакао је Нешић.

Након изјаве Дениса Звиздића из странке Народа и правде да одбија замјену страних судија у Уставном суду БиХ, Нешић је рекао да је Звиздић отишао из СДА, али СДА није из њега, те да се искрено нада да не говори у име "тројке".

"То у преводу значи да БиХ неће никада постати чланица ЕУ и да БиХ остаје без јединог кохезионог фактора. Звиздић, сигуран сам, зна за став Европске комисије да чланства у ЕУ нема са страним судијама у Уставном суду и ОХР-ом, а вјерујем да је прочитао и мишљење Венецијанске комисије која јасно наводи да је улога ОХР-а превазиђена и да је неопходно замијенити стране судије", каже Нешић.

Према његовим ријечима, ако је "тројка" одлучила да скрене с европског пута и не жели БиХ у ЕУ, коректно је да су то рекли јер онда нема разлога да се испуњавају остали европски приоритети пошто циљ БиХ није ЕУ, саопштено је из ДНС-а.

"Само онда то треба отворено да кажу и својим грађанима и да изнесу аргументацију зашто БиХ не жели у ЕУ", рекао је Нешић.

Он се нада да и у Федерацији БиХ постоје проевропске политичке снаге, које не желе гетоизацију, те да ће политика рушења пута ка ЕУ бити санкционисана од бирача у том ентитету.

Нешић је истакао да закључци Народне скупштине нису и не могу бити терет, већ да су они артикулација политичке воље апсолутне већине грађана и за њихове представнике обавеза.

"Једини терет који постоји јесте онај који носи Звиздић који не жели да прихвати 14 приоритета ЕУ и према њима се односи као према шведском столу", закључио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана