Нешић: Споразум са Фронтексом - важан корак у приближавању ЕУ

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- БиХ је једина земља у региону која нема склопљен споразум са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, што је један од кључних предуслова за отварање приступних преговора са ЕУ и зато је врло важно да га БиХ што прије постигне, рекао је у интервјуу Срни министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Нешић је рекао да би уговор са Фронтексом за БиХ био изузетно важан корак и за успостављање сарадње са европским безбједносним агенцијама.

"БиХ нема споразум са Фронтексом, па самим тим и није дио заједничке европске безбједности. Врло је важно да што прије дођемо до овог споразума који ће помоћи у ефикаснијој контроли наше границе, првенствено у борби против илегалних миграција, али и борби против свих других врста организованог и прекограничног криминала", рекао је Нешић.

Он је додао да је ефикасна сарадња безбједносних аганција у БиХ кључна за борбу против свих видова криминала.

"БиХ јесте сложена држава, са бројним полицијским агенцијама, али се може постићи висок стрепен сарадње, уколико се успоставе професионални и коректни односи уз пуно уважавање и поштовање надлежности различитих нивоа власти", рекао је он.

Нешић је истакао да је успостављање сарадње са Европолом примјер да таква сарадња може бити ефикасна и у интересу свих агенција, а посебно у интересу грађана и повећења нихове безбједности и заштите имовине.

"Та сарадња увијек може да буде и боља и вјерујем да ћемо то потврдити већ на сљедећем важном циљу, а то је потписивање споразума са Фронтексом", рекао је Нешић.

НЕМА НЕДОДИРЉИВИХ У БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

Говорећи о значај усвајања закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, Нешић је истакао да је усвајање овог закона, осим побољшања капацитета за ефикаснију борбу против прања новца и финансирања тероризма, и услов да се БиХ не нађе на сивој листи Манивала.

"То би значајно отежало рад свих компанија које раде с иностранством, односно фирме које извозе робу јер би отежано наплаћивале зарађени новац", појаснио је Нешић.

Он је додао да у фебруару очекује посјету стручног тима Манивала који ће направити процјену усклађености финансијских прописа.

"Вјерујемо да ће захваљујући и овом усвојеном законском пропису тај извјештај бити позитиван", рекао је Нешић.

Он је навео да је у врху приоритета Министарства безбједности и полицијских агенција у оквиру Министарства борба против организованог криминала, корупције и илегалне трговине дрогама

"Желим послати јасну поруку да неће бити недодирљивих. Сви који су се огријешили о закон, не могу бити заштићени без обзира на којој се функцији налазили", рекао је Нешић.

Он је навео да се у овом сегменту ради у три правца - побољшању законског оквира, јачању односа на регионалном нивоу и успостављању сарадње са европским безбједносним агенцијама, те појачању активности полицијских аганција у откривању криминалних дјела и особа.

"Резултати у неким областима су већ видљиви. У прошлој години Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ само у двије акције открила је 269 килограма кокаина што је рекордна пљенидба ове врсте дроге. Са партнерским агенцијама ћемо наставити заједничку борбу против трговине наркотицима", подсјетио је Нешић.

Министар безбједности је рекао да је на састанку са руководством Интерпола договорена додатна обука и опремање полицијских агенција у БиХ.

"Добили смо обећање да ћемо заједно стати у крај трговини наркотицима на такозваној `балканској рути`", рекао је Нешић.

МИГРАНТСКИ ТОКОВИ ПОД КОНТРОЛОМ

Нешић је, говорећи о кретању миграната, рекао да у четири прихватна центра у БиХ тренутно бораво око 3.300 миграната, те да је то повећање у односу на просјечан број миграната током прошле године.

"Током зимског периода мигранти се дуже задржавају у центрима због отежаних услова за наставак путовања, али и даље располажемо са довољно капацитета у центрима за смјештај миграната", рекао је Нешић.

Он је додао да посљедњих година у БиХ нема мигрантске кризе и да се ефикасно упоравља мигрантским токовима који прелазе преко територије БиХ.

"У овом сегменту успостављена је добра сарадња и координација домаћих полицијских и других надлежних институција, као и међународних организација", рекао је Нешић.

ПОБОЉШАЊЕ ПОЛОЖАЈА ПОЛИЦИЈСКИХ СЛУЖБЕНИКА

Нешић је поручио да константан раст животних трошкова изискује побољшање услова рада полицајаца, посебно оних са најнижим примањима који раде на терену, те да ће у наредном периоду фокус рада бити и на томе.

"Направили смо одређене помаке у побољшању плата и набавке опреме за рад полицијских службеника, али сигурно је да постоји потреба за даље побољшање. Ту сам подржао њихове захтјеве који се односе на промјене начина обрачуна дневница, прековременог рада…", подсјетио је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана