Нешић: Споменик оскрнављен јер су жртве Срби

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић обишао је данас споменик српским жртвама на Казанима, који је оскрнављен именом злочинца, те затражио од федералне полиције и тужилаштва да хитно открију и процесуирају починиоце гнусног злодјела.

На споменику Србима убијеним на Казанима, а на којем је написано да је то "споменик убијеним грађанима Сарајева", црвеним спрејом је исписано "Живи Цацо у нама". Тај споменик је подигнут 2021. године одлуком Градског вијећа Сарајева.

Убиства Срба на локалитету Казани на Требевићу починили су припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ под командом Мушана Топаловића Цаце.

Нешић је рекао да сијање страха и мржње не смије проћи некажњено и да је ноћас упућена порука да постоје људи који су спремни убијати цивиле само зато што су Срби.

"Вријеме је да постанемо нормално друштво које ће се према свим жртвама односити са истим пијететом. Нека је вјечни смирај свим мученицима", поручио је Нешић.

Нешић је истакао да овакво злодјело не смије проћи без најоштрије казне, јер мртви морају имати смирај, а живи бити безбједни.

"Срамотни, пријетећи графит, злодјело је над невиним душама, али и стравична пријетња малом броју преосталих сарајевских Срба који живе у том граду", рекао је Нешић.

Он је навео да је невиђена срамота и подвала да на споменику страдалима не пише да су Срби, те да и град Сарајево данас саопштава да је оскрнављен споменик "страдалим грађанима".

"Звјерски су убијени само зато што су Срби. И то је урадио неко у коме живи злочинац Цацо, који је сахрањен као херој", рекао је Нешић.

Срби су током протеклог рата довођени изнад јаме на Казанима гдје су убијани ватреним и хладним оружјем, након чега су њихова тијела бацана у јаму.

За злочине на Казанима на казне од 10 мјесеци до шест година затвора до сада је осуђено 14 војника такозване Армије БиХ.

Текст исписан на споменику на Казанима изазвао је бројне расправе, јер се на плочи не наводе починиоци злочина, нити националност жртава, већ само њихова имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана