Нешић: Шмит се у Бањалуци требао састати са Црнатком и Тривићевом

Срна
Нешић: Шмит се у Бањалуци требао састати са Црнатком и Тривићевом

БАЊАЛУКА - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да је имао информацију да се Кристијан Шмит у уторак, 12. септембра, у Бањалуци требао састати са лидером Народног фронта Јеленом Тривић и потпредсједником ПДП-а Игором Црнатком и, непровјерено, са лидером Листе за правду и ред Небојшом Вукановићем.

"Оно што је сигурно јесте да су Црнадак и Тривићева потврдили присуство састанку са Шмитом. Не знам зашто је у међувремену дошло до отказивања састанка, очигледно им је неко сугерисао да то није добро и да ће утицати на њихову популарност", рекао је Нешић.


Он је навео да га не изненађује изјава њемачког држављанина Кристијана Шмита да је опозиција тражила од њега да бонским овлаштењима забрани политичко дјеловање предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

"Апсолутно ме не изненађује таква изјава њемачког држављанина Шмита јер, нажалост, имао сам прилику да присуствујем састанцима са међународним званичницима кад су неки чланови данашње опозиције тражили од њих да интервенишу и неки начин уклоне Додика са политичке сцене Републике Српске", рекао је Нешић.

Он је навео да је прије свега ријеч о високим функционерима ПДП-а који, како је оцијенио, не бирају начин како да деструишу Републику Српску и на неки начин удаље предсједника Српске са политичке сцене.

"Све ће урадити не би ли дошли на власт", рекао је Нешић вечерас за АТВ.

Нешић је рекао да је ових дана имао састанке са министрима унутрашњих послова Мађарске и Аустрије, те да се јуче био на састанку Берлинског процеса у Тирани гдје је рекао да Српска не може прихватити Шмита и да је он њемачки држављанин.

"Чини ми се да су у свијету почели да нас разумију. Морамо појачати своје активности, прије свега ми који долазимо из Републике Српске и који представљамо Српску, како у Савјету министара, тако и у Влади Српске, да говоримо јасним језиком - језиком чињеница и доказа", нагласио је Нешић.

Он је рекао да Шмит нема легалитет и легитимитет, да не зна гдје је дошао, те да не разумије уставну структуру БиХ и да је састављена од три конститутивна народа.

"Мислим да је најбоље за њега, а поготово за земљу из које долази, да не би даље губили на кредибилитету да Шмит оде сам и покаже да има трунку достојанства", навео је Нешић.

Он је рекао да га је изненадила недавна изјава министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића којег, како је навео, изазутно цијени, да признаје Шмита и да ће, ако га Шмит смијени то поштовати, спаковати кофере и отићи да ради нешто друго.

Нешић је навео да је БиХ обична губернија и колонија и да су у овом тренутку, иако изгледа апсурдно, једини који раде на суверениутету БиХ управо Република Српска и српски народ.

Он је поновио да и даље стоји при ставу да изабрани представници, а не којекакви високи представници треба да доносе законе и да владају у овој земљи.

"Поставља се питање шта ће нам избори, зашто неко ко нема подршку народа, ко није учествовао на изборима може да буде изнад оних који су добили подршку народа и који су изабрани на демократским и фер изборима. На неки начин имамо бркање свих појмова који се тичу права и уставног права, суверенитета, државности, незавиосности. Имамо једног човјека који мисли да је изнад закона, који је чак успио да донесе закон којим штити сам себе", рекао је Нешић.

Нешић је истакао да је питање имовина "црвена линија" и што се њега тиче, а вјерује и свих у Републици Српској, ово питање је ријешено.

"Уколико Шмит покуша да наметне било какав закон што се тиче имовине, чули сте предсједника Републике Српске, ми ћемо исто вече заказати сједницу Народне скупштине и донијети одлуку о самосталности", рекао је Нешић.

Нешић је поручио да као министар безбједности и као лидер ДНС-а потпуно подржава предсједника Додика у тој намјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана