Нешић: Шмит БиХ удаљава од ЕУ

Срна
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА- Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је да је Кристијан Шмит очито овдје да понизи БиХ и појача унутрашњу кризу, те је заувијек остави ван ЕУ, јер је наметање било каквог закона ван Дејтонског мировног споразума који ОХР дефинише само као тумача споразума, а никако као законодавца који је изнад институција БиХ. Нешић је рекао Срни да посебно тако нешто не може да ради лице чије именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

"Неко нам је дошао у госте и онда мимо парламента доноси закон да једно тијело може елиминисати кандидате и странке са избора. Како је у овој земљи све подложно манипулацијама и злоупотребама, како вјеровати да они који имају контролу над Централном изборном комисијом /ЦИК/ неће то злоупотријебити да се ослободе политичких конкурената? Или, можда то и јесте Шмитов циљ, да му ЦИК буде продужена рука, као што је до сада био Уставни суд БиХ!?", констатовао је Нешић.

Он је додао да БиХ не може бити ни "д" од државе ако губернатори спорног легитимитета умјесто законодавца доносе законе.

"Недавно сам позвао шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера да заустави Шмита у његовом науму, ако заиста желе да БиХ настави пут ка ЕУ. Драго ми је да је и Сатлер јуче признао да је међународна супервизија неспојива са чланством БиХ у ЕУ. Лијепо је да су нам искрено и отворено признали да нас Шмит удаљава од ЕУ, а не приближава", истакао је Нешић.

Он је рекао да БиХ ничим није заслужила да буде посљедњи протекторат у свијету, те да смо друштво које се најбрже опоравило након конфликта.

"Ако желе протекторате, ено им Авганистан! Зар смо гори од Талибана? Не боре се они овдје за нас који живимо у БиХ него за своје интересе. Крајња је дрскост да скоро три деценије након рата, један странац намеће најважнији закон послије устава једне земље", поручио је Нешић.

Он је оцијенио да су све реформе које су странци наметнули, данас камен спотицања у БиХ.

"Зато ћемо се и ДНС и ја борити да сваки странац овдје буде оно што јесте – гост који има обавезу да се уљудно понаша!", поручио је Нешић.

Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметнуо је јуче одлуку о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које се односе на, како је рекао, пакет транспарентности избора, док је за политички дио оставио још времена домаћим политичарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана