Нешић: Салкић сије мржњу

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Предсједник ДНС Ненад Нешић поручио је потпредсједнику Републике Српске Рамизу Салкићу, који се заклео на поштовање Устава Српске, да "сије лажи и мржњу, раздор и подјелу" када износи тезу да је образовни систем у Српској српски и православизован, те истакао да готово шест хиљада бошњачких ученика у Српској има предмет исламске вјеронауке.

"Знате ли колико српске дјеце у Федерацији има предмет православне вјеронауке? Петстотина, и то углавном у Кантону 10. У Сарајевском кантону ниједно дијете не учи српски језик, а у цијелој ФБиХ га учи свега 56", констатовао је Нешић.

Нешић је навео да Салкића уопште није брига за Бошњаке у Српској јер су "они за њега маса за манипулисање на чијој грбачи живи".

"Он њихову судбину не дијели јер живи у Тузли. Они су му тек средство за лагодан живот", истакао је Нешић.

Он је поручио да Србима не смета шта уче бошњачка и хрватска дјеца, али да никада неће дозволити Салкићу, нити Кристијану Шмиту да редигују уџбенике у Српској.

"Њихове уџбенике ће писати наши историчари, на основу своје струке, а не по ћејфу Салкића или Шмита", закључио је Нешић.

Салкић је јуче изјавио да су Бошњаци у образовном процесу у Српској "изложени апартхејду и дискриминацији" и да уџбенике историје у БиХ треба изједначити.

Подршка бошњачкој политичкој елити - највећа пријетња БиХ

"Мораћу да разочарам и /шефа Делегације СУ у БиХ Јохана/ Сатлера и бошњачку политичку елиту - постојимо и ми Срби", истакао је Нешић и додао да су Срби направили БиХ.

Нешић је навео да је, читајући блог Сатлера у ком је навео да "ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве" - помислио да је грешка.

Према његовим ријечима, у најмању руку је нелогично да неко ко долази да представља ЕУ, која је настала на помирењу и економским интересима, у БиХ говори да је помирење увреда.

"Кад видим хајку која се спроводи над /премијером Црне Горе Дританом/ Абазовићем, те да ће /Кристијан/ Шмит писати уџбенике нашој дјеци, сјетим се слика како је /предсједник Србије/ Александар Вучић прошао, када је у име помирења дошао у Сребреницу и долазим до закључка да то можда и није случајно", нагласио је Нешић.

У БиХ, према његовим ријечима, постоје и сузе Срба, њихови мртви и борба, те право на земљу.

"Не постоји пружена рука за помирење. Ово што ви хоћете господине Сатлер је погнута глава. Е то вам не дам, Срби неће погнути главу", поручио је Нешић Сатлеру.

Сатлер је у тексту на блогу амбасадора ЕУ у БиХ написао да "ријечи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана