Нешић предаје Tужилаштву БиХ документацију о статусу Шмитa

Срна
Нешић предаје Tужилаштву БиХ документацију о статусу Шмитa

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић предаће данас Тужилаштву БиХ документацију која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник, сазнаје Срна.

Планирано је да Нешић у приједневним часовима преда наведену документацију Тужилаштву БиХ.

Министар Нешић је на конференцији за новинаре 12. октобра позвао Тужилаштво БиХ да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Кристијана Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавијести јавност.

Он је тада рекао да је Шмит њемачки грађанин који на простору БиХ борави на основу дипломатске ноте њемачке Амбасаде у БиХ, а не на основу резолуције Савјета безбједности, што указује да је он нелегитиман.

"У више наврата, кад год је отишао из БиХ па се враћао, кршио је законе ове земље јер није поново долазио према законски прописаним процедурама, што указује на кршење дипломатске праксе и штети и угледу Њемачке. У једном периоду кршио је и процедуру тако што је његово обезбјеђење користило 'дуге цијеви', а закон у БиХ изричито наводи ношење кратког наоружања и припадајуће муниције", навео је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана