Нешић: Потписивањем Указа Додик урадио исправну и једину могућу ствар

Срна
Нешић: Потписивањем Указа Додик урадио исправну и једину могућу ствар

БАЊАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик урадио исправну и једину могућу ствар када је потписао указ о проглашењу измјена Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске.

-Другачије нисам ни очекивао јер је логично да предсједник Републике испоштује двотрећинску вољу Народне скупштине. Драго ми је да и око овог закона, као и око става о ОХР-у и Уставном суду, постоји национални консензус - рекао је Нешић.

Додао је да Република Српска брани своје право, али и право БиХ и сва три народа да сами одлучују о својој будућности.

-Српска брани принцип да законе треба да доносе од народа изабрани представници, а не високи представници. Брани универзални принцип да суверенитет припада народима БиХ, а не појединцу - странцу. Брани демократију, институт избора и институције. Република Српска је за дијалог, договор, компромис -рекао је Нешић.

Поручио је да су одлуке Кристијана Шмита уперене против БиХ, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је истакао да одлуке Републике Српске нису усмјерене ни против кога и додао да се садашњост и будућност не могу градити на свађи, мржњи и подјелама.

-Свако од нас треба да уђе у ципеле оног другог и онда да сједнемо за сто и ријешимо проблеме. Уколико има воље, вјерујем да не постоји нерјешив проблем. Дошли смо до тачке - не када су незадовољни Милорад Додик и Драган Човић - него када су незадовољна читава два народа - навео је Нешић.

Према његовим ријечима, лако је водити политику “нека комшији цркне крава”, али да то не води нигдје.

-Одговорни политичари траже рјешења и гледају како да се у позитивном такмиче са комшијама. Ако заиста желимо у ЕУ, хајде да то и покажемо и да се ријешимо странаца у БиХ јер и то су приоритети ЕУ за чланство БиХ - поручио је Нешић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потписао је указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим престаје обавеза да се у Службеном гласнику Српске објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске 21. јуна је на посебној сједници по хитном поступку усвојила Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана