Нешић: Појачана сарадња и дијалог кључни за миграционе изазове

СРНА
Нешић: Појачана сарадња и дијалог кључни за миграционе изазове

ЈАХОРИНА - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је данас на Јахорини да су појачана сарадња и дијалог земаља региона од круцијалног значаја за рјешавања сложеног проблема миграционих изазова

На отварању "Сарајевског дијалога о миграцијама" Нешић је истакао да је овај скуп доказ посвећености рјешавању проблема миграција, као и колективне посвећености безбједности и међународној сарадњи.

"Сарајевски дијалог о миграцијама је стратешка иницијатива усмјерена на рјешавање сложених миграционих изазова с којима се суочавају БиХ и шири регион Балкана", навео је Нешић у уводном излагању.

Он је прецизирао да овај дијалог окупља кључне актере, укључујући владине званичнике, међународне и невладине организације, те представнике локалних заједница како би се подстакла сарадња, подијелиле најбоље праксе и развила свеобухватна рјешења за управљање миграцијама.

"Данас, док отварамо овај дијалог, стојимо на историјској раскрсници суочавајући се с једним од највећих глобалних изазова нашег времена - миграцијама.

Овај феномен обликује нације, културе и економије", додао је Нешић.

Према његовим ријечима, БиХ као и многе друге земље, налази се дубоко укоријењена у миграционом наративу, а њен географски положај чини је транзитном рутом за хиљаде миграната сваке године.

"Ова стварност представља сложене безбједносне, хуманитарне и друштвене изазове који захтијевају координисане и снажне одговоре", констатовао је Нешић. Министар безбједности у Савјету министара рекао је да се у оквиру пројекта "Унапређење управљања миграцијама на Балкану", који подржава Влада Швајцарске, посебно Секретаријат за миграције /СЕМ/ и Женевски центар за безбједносну политику /ГЦСП/, жели подстаћи дубље разумијевање миграционе динамике, али и подијелити знања и искуства, те створити одржива рјешења.

"Циљеви пројекта укључују надоградњу вјештина и знања професионалаца који се баве питањима миграција, укључујући службенике за спровођење закона, граничну контролу и безбједност кроз радионице на техничком нивоу, те стварање одрживог оквира за континуирано побољшање управљања миграцијама у складу са стварним стањем у региону, уз поштовање међународних норми, укључујући људска права", нагласио је Нешић.

Он је додао да је пројекат планиран на период од три године, од 2024. до 2027. године. Констатујући да нико не може ријешити проблеме миграција самостално, Нешић је рекао да је БиХ посвећена блиској сарадњи са сусједима, међународним партнерима и организацијама на изградњи свеобухватне и инклузивне миграционе политике.

Нешић је навео да ће на скупу на Јахорини у оквиру сесија бити разговарано о различитим димензијама питања миграција, укључујући регионалну сарадњу на Балкану – од оперативних изазова до политичких рјешења, улози ЕУ у управљању миграцијама на Балкану – политичким и оперативним аспектима, као и борби против трговине људима и кријумчарења миграната, јачању политика добровољног и недобровољног повратка и реадмисије.

"Свака тема је кључна не само за разумијевање спектра миграција, већ и за израду адекватних политика које поштују људска права, али и штите наше земље", додао је Нешић. Према његовим ријечима, снага и одговори на изазове налазе се у јединству и напредак је могућ у оквиру дијалога.

"Налазимо се у БиХ, мјесту које има континуирану и сталну потребу за дијалогом, непрекинутим напором да се производе рјешења за све, а ни против никога", рекао је Нешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана