Нешић: Усвајањем закона нису прекршени закључци Народне скупштине РС

Срна
Нешић: Усвајањем закона нису прекршени закључци Народне скупштине РС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Ненад Нешић исказао је подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику за све што ради у одбрани Српске, поручујући међународним актерима да иза Додика стоји народ Српске.

-Оно што ради Додик, не ради он, него Република Српска. Додик брани Републику Српску и ми смо сви у одбрани Српске и наставићемо да се тако понашамо -  рекао је Нешић данас новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да оптужница против Додика неће зауставити одбрану Српске и српских интереса на нивоу БиХ.

-Данас Република Српска, њен предсједник и сви представници из Српске бране БиХ, Дејтонски споразум и уставни поредак који из њега произилази - рекао је Нешић.

Нешић, који је и лидер ДНС-а, подржао је Додиков захтјев за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у случају да буде поступала у предмету по оптужници против предсједника Српске, због сумње у њену непристрасност.

Изражавајући очекивање да ће Додиков захтјев бити уважен, Нешић је оцијенио да би на тај начин била потврђена независност правосуђа.

Поновио је да је приоритет Републике Српске одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

-Како можемо говорити о суверенитету једне земље ако у Уставном суду те земље сједе три странца? Када се распише конкурс или оглас за пријем у државну службу, један од основних услова је да неко буде држављанин земље гдје треба да се запосли - напоменуо је Нешић.

Очекује да ће и партнери у ФБиХ схватити да страним судијама није мјесто у Уставном суду БиХ и да је БиХ довољно сазрела да може самостално доносити одлуке које се тичу њене и будућности њених народа.

-Ми у Републици Српској не желимо да нашу будућност креирају странци - закључио је Нешић.

Када је у питању захтјев опозиционих странака у Републици Српској за сазивање сједнице Народне скупштине Републике Српске због наводног кршења закључака највишег законодавног тијела Српске, Нешић је изразио жаљење што су одређене странке опозиције у служби међународног фактора и представљања Српске у што лошијем свјетлу.

-Да су све српске партије јединствене, многе ствари се не би дешавале у БиХ. Очигледно да су они спремни на пакт са било ким само да дођу на власт - рекао је Нешић, наводећи да је опозиционим политичким партијама једини циљ да дођу на власт не бирајући средства и не водећи рачуна да би тај долазак на власт можда коштао Републику Српску њеног постојања и неких надлежности.

Нагласио је да не разумије захтјев опозиције јер не види чиме је прекршена била која одлука Народне скупштине Републике Српске.

-Наш приоритет јесте нови закон о Уставном Суду, одлазак странаца из Уставног суда - истакао је Нешић и додао да су теме о којима су ових дана одлучивали Савјет министара и Представнички дом потребне за функционисање БиХ и њено кретање ка ЕУ, које подржавају и опозиционе странке.

Нешић је изразио задовољство што је на јучерашњој сједници Савјета министара усвојен Нацрт закона о странцима, који је предложило Министарство безбједности.

-Ово потврђује да је Министарство безбједности локомотива европског пута овог сазива Савјета министара - рекао је Нешић и додао да очекује да ускоро буду усаглашени и детаљи закона о вину и закона о судовима, те да се ова два законска приједлога нађу на дневном реду Савјета министара.

Увредљиве поруке

Ненад Нешић оцијенио је да увредљиви натписи на табли добродошлице у Источно Сарајево представљају потврду наставка политике тензија и позвао политичаре да позову на договор као што то ради предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Нешић је рекао да је очигледно да тензије имају плодно тло у БиХ, подсјетивши да је више пута упозорио да дизање националних тензија неће донијети ничему добром.

- Нико овдје не жели сукобе, барем ја нисам упознао ниједног политичара да их жели, макар преда мном то не показују - рекао је Нешић новинарима у Источном Сарајеву.

Очекује да политичари, који представљају конститутивне народе у БиХ, раде на спуштању тензија, те апеловао да позову на дијалог, мир, стабилност и договор јер они немају алтернативу.

-То је управо оно што ради предсједник Републике Српске Милорад Додик -  закључио је Нешић.

Табла са натписом “Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”, у општини Источна Илиџа, јуче је ишарана увредљивим порукама “Србе на врбе”, “Мжрш из Босне”, а написано је и “Алаху екбер”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана